Trenutno čitaš
Evo kako da testiraš svoju ravnotežu u 30 sekundi

Evo kako da testiraš svoju ravnotežu u 30 sekundi

Pitaš se koliko je dobra tvoja ravnoteža? Ova brza procjena ti pokazuje kako testirati svoju ravnotežu za samo 30 sekundi. Trener Justin Agustin, kralj početničkih treninga na TikToku, dijeli jednostavan način da odrediš svoje vještine ravnoteže na skali od “ispod prosjeka” do “odlično”.

kako da testiraš ravnotežu
Foto: freepik.com

Za početak pronađi siguran prostor s dobrom prostirkom, gdje možeš stajati. Pokušaj izbjeći da se postavljaš blizu staklenih stolova, oštrog namještaja za svaki slučaj! Ako si zabrinut/a za svoju sigurnost, neka ti prijatelj ili član porodice bude u blizini, da ti može pomoći u slučaju gubitka ravnoteže.

Kada pronađeš svoju zonu testiranja, stani na jednu nogu, prekrsti ruke na grudima i zatvori oči. Možeš postaviti tajmer ili jednostavno brojati. „Pokušaj da ostaneš u ovom položaju što je duže moguće, bez spuštanja stopala, bez raskršćavanja ruku i, naravno, bez otvaranja očiju“, kaže Agustin.

“Ako možeš izdržati više od 30 sekundi, vjerovatno možeš izdržati jako dugo”, kaže on. “To znači da imaš odličan balans.” Ali šta ako ne stigneš do 30?

kako da testiraš ravnotežu
Foto: freepik.com

Evo raspona, za referencu:

5 sekundi: ispod prosjeka

10 sekundi: prosjek

15 sekundi: iznad prosjeka

20 sekundi: vrlo dobro

25 sekundi: odlično

Pročitaj

30 sekundi: odlično

Manje od 30 sekundi nije samo po sebi loše, ali zavisno od toga gdje se nalaziš s balansom, možda ćeš htjeti poraditi na poboljšanju svog rezultata. Na kraju krajeva, bolja ravnoteža može dovesti do lakših svakodnevnih pokreta, smanjenog rizika od povreda i bolova i poboljšanja atletizma (da, boljih vježbi!). Kretaćeš se kroz život udobnije i sigurnije; razmisli o izlasku iz auta, hodanju po stazama ili neravnim gradskim trotoarima ili o tome da se držiš u javnom prevozu.

Pa kako poboljšati ravnotežu? Vježbe ravnoteže! Nisu samo za starije osobe (iako su, naravno, odlične za tu starosnu grupu). Isprobaj neke od ovih vježbi za stabilnost kako bi poboljšao/la svoju ravnotežu i cjelokupno zdravlje:

Izvor: wellandgood.com

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum