Trenutno čitaš
Evo kako crtanje, bojenje, šaranje može produžiti tvoj život za 10 godina

Evo kako crtanje, bojenje, šaranje može produžiti tvoj život za 10 godina

Gala Home
Gala Home

Zvuči gotovo nevjerojatno, ali crtanje, bojenje, šaranje u trajanju od 45 minuta ne samo da nas može učiniti sretnijima, već nam i produžiti život za 10 godina.

Utvrđeno je da ljudi koji su se bavili bojenjem, šaranjem, crtanjem, slikanjem imaju manji mentalni stres, bolje mentalno funkcionisanje i poboljšanu kvalitetu života, kaže Susan Magsamen, koautorka nove bestseler knjige “Your Brain on Art: How the Arts Transform Us”, koju je napisala Ivy Ross.

pexels

Njihova knjiga govori o moći neuroestetike za poboljšanje fizičkog i mentalnog zdravlja. Takođe poznata kao neuro umjetnost, neuroestetika je studija o tome kako umjetnost mijenja mozak i tijelo i kako se to znanje može koristiti za unapređenje zdravlja i dobrobiti.

“Sada nauka pokazuje da je umjetnost jednako važna kao vježbanje ili spavanje. A kada odvojiš vrijeme za to bar 20-30 minuta dnevno, da se poigraš bilo kojom od ovih umjetničkih aktivnosti – od slikanja, šaranja, crtanja, bojenja, rada s glinom, plesa, pjevanja, pisanja, imaće ogroman uticaj na fizičko i psihičko zdravlje”, poručuju autorke knjige.

pexels

Kako nas umjetnost čini sretnijima?

Jednostavne, brze, dostupne ‘umjetničke radnje’ mogu povećati našu sreću. Samo 20 minuta šaranja ili pjevušenja može pružiti trenutnu podršku fizičkom i mentalnom stanju. Zapravo, toliko je studija pokazalo brze fiziološke dobrobiti umjetnosti i estetike za naše zdravlje.

pexels

Kako umjetnost pomaže kod stresa?

Postoji toliko mnogo načina. Na primjer, zvučna vibracija ima sposobnost vratiti tijelo u homeostazu i izaći iz reakcije borbe-bijega-zamrzavanja. Istraživanja pokazuju, da na primjer mirisanje određenih mirisa ublažava stres, a personalizovane muzičke liste za reprodukciju smanjuju anksioznost. Ali to nije samo psihičko zdravlje – to će imati ogroman uticaj i na naše fizičko zdravlje.

Pročitaj

pexels

Sada i ljekari, psiholozi, kao i socijalni radnici, preporučuju razne umjetničke aktivnosti, koji utiču na naše fizičko i mentalno zdravlje. Na primjer, istraživanje pokazuje da jedno ili više umjetničkih iskustava mjesečno može produžiti život za 10 godina. Učimo kako umjetnost i estetska iskustva mijenjaju složenu fiziološku mrežu međusobno povezanih sistema uključujući neuronske, psihološke, imunološke i endokrine, krvožilne, respiratorne i moždane sistema višeg reda kao što su kognitivni, afektivni, sistemi nagrađivanja i motorički sistemi.

pexels

Istraživanja pokazuju pokazali da i djeca koja su se redovno bavila umjetnošću, imaju manju vjerojatnost da će razviti socijalne probleme u svojim tinejdžerskim godinama. Djeca koja se bave umjetnošću imaju manje problema sa svojim vršnjacima, učiteljima i odraslima i manje je vjerojatno da će razviti depresiju i anksioznost. Sve u svemu, veća je vjerojatnost da će živjeti zdravije i donositi bolje odluke.

Izvor: metro.co.uk

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum