Trenutno čitaš
Ultra preporuka za čitanje: “Džentleman u Moskvi” od Ejmora Toulsa

Ultra preporuka za čitanje: “Džentleman u Moskvi” od Ejmora Toulsa

džentlmen u moskvi

U potrazi si za romanom koji ćete očarati svojom pričom, originalnim likovima i bogatstvom emocija? Onda je “Gentleman u Moskvi” od Amora Towlesa idealna knjiga za tebe.

O čemu se radi?

Godine 1922, boljševički sud proglašava grofa Aleksandra Rostova za nepopravljivog aristokratu i osuđuje ga na kućni pritvor u velelepnom hotelu Metropol, tačno preko puta Kremlja. Grof Rostov, nesalomivi i duhoviti erudita, nikada u životu nije radio, a sada mora da živi u tavanskoj sobici dok se pred vratima hotela odvijaju najburnije godine ruske istorije. Neočekivano, materijalna oskudica u kojoj se zatekao omogućiće mu da uđe u mnogo veći svijet emotivnih otkrića.

Ovaj jedinstveni roman očarava čitaoca pričom o čoveku koji, bez obzira na nesvakidašnje okolnosti svog života, pokušava da otkrije svoju istinsku svrhu. Prepun humora, originalnih likova i blistavih scena, “Gentleman u Moskvi” pruža nezaboravno iskustvo čitanja.

“A tek intrige!… Roman je protkan sjajnim nitima koje povezuju izuzetnu priču i predmete punim simbolike: posebnim ključevima, tajnim pregradama, zlatnicima, ampulama dragocjene tečnosti, starinskim pištoljima, ukradenim pasošima, rubinskim ogrlicama, tajanstvenim pismima na otmenom hotelskom papiru… Sve to sačinjava raskošnu pozornicu koja je poprište drame gotovo nalik na onu iz Kazablanke.”

lako koncentrisan na jedno mjesto radnje, roman “Džentimen u Moskvi” nije statičan, hotel je pun gostiju, u njemu se dešavaju promjene koje oslikavaju one u društvu, a u isto vrijeme u njemu se pojavljuju i prvi vjesnici Zapada koje donose novinari i drugi strani državljani.

Pisac pažljivo pristupa građenju međuljudskih odnosa koji su malo ostrvo sreće u životu našeg Grofa. Sitne zavjere da bi se uživalo u večeri sa prijateljima, nježnost i odanost prema jednoj, pa onda i drugoj djevojčici, kao i večeri provedene u podučavanju bitnog partijskog funkcionera u sebi sadrže toliko ljudskosti da se osmjehujem dok kucam ovaj tekst.

Pročitaj
scarlet

Ako tražiš knjigu koja ćete odvesti na nezaboravno putovanje kroz istoriju i ljudsku dušu, “Gentleman u Moskvi” je pravi izbor. Zaroni u ovu čarobnu priču i uživajte u svakoj stranici.

 

Naslovna fotografija: knjigoljubac_gari

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum