Trenutno čitaš
Duže spavanje vikendom prija organizmu!

Duže spavanje vikendom prija organizmu!

HT Eronet - SMART Blagdanska kampanja
HT Eronet - SMART Blagdanska kampanja

Svi volimo duže spavati vikendom, odmoriti se i dan planirati za odmor i kafice sa dragim prijateljima ili izlet i putovanje. Odmoran vikend znači i uspješnu narednu sedmicu, ali i duži život. 

Foto Kinobody

Koliko samo puta poželiš svaki vikend jednostavno prespavati i ne razmišljati o ničemu? Ipak to rijetko i uradiš. Međutim, švedsko istraživanje je pokazalo kako količina spavanja bitno utiče na to koliko dugo ćemo živjeti. Ispitano je oko 43.000 ljudi, a zaključci su vrlo zanimljivi.

Oni koji spavaju manje od pet sati tokom noći imaju veće šanse za raniju smrt. Naučnici poručuju da je moguće promijeniti navike spavanja i spavati više, a samim tim imati bolji i duži život. Dobra vijest je da neprospavane noći tokom sedmice možeš nadoknaditi vikendom i izbalansirati svoj bioritam.

Foto: pexels

Neka istraživanja tvrde da se ne može vikendom nadoknaditi izgubljeni sati spavanja, pa ovo treba uzeti s oprezom, ali ono što je sigurno je da bi svaki dan trebali spavati sedam do osam sati, kako bi normalno funkcionisali.

Pročitaj

Uživaj u vikendu i probaj da spavaš ipak malo duže, jer će više sna prijati tvom organizmu.

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum