Trenutno čitaš
Dr Marija Ristić: Potrebno je osvijestiti koliko je intimno zdravlje bitno za žene

Dr Marija Ristić: Potrebno je osvijestiti koliko je intimno zdravlje bitno za žene

Young Lions
Young Lions

Marija Ristić, doktorka medicine, poznatija na društvenim mrežama kao Dr Marija – doktorka za ženske probleme edukatorka je u oblasti ženskog zdravlja, koje su tabu teme i začetnica holističke primjene fitnesa u službi liječenja i održavanja zdravlja žene.

Marija ima za cilj samo jedno, a to je da omogući ženama da se upoznaju sa svojim tijelom i sa svojom prirodom, koju će naučiti da njeguju u skladu sa istom, da poboljšaju ili trajno uklone probleme, koji im svakodnevno narušavaju kvalitet života, te da na taj način omoguće uživanje u sebi kroz visok nivo kvaliteta zdravlja. Od jutra do mraka, tijelo žene je i njen dom u kojem živi i sa kojim živi i nikad ne treba zanemariti njegovu njegu. Dr Marija otkrila nam je mnoge savjete, što se tiče ženskog tijela i kako ga pravilno njegovati da bude u službi zdravlja žene na najbolji mogući način.

Foto: Dr Marija Ristić

Prvo pitanje koje smo postavili dr Mariji jeste koje su to greške, koje žene najčešće prave pri održavanju svog intimnog zdravlja i higijene, gdje najčešće griješimo i na koji način to ispraviti.

“Najveća greška koju žene prave je što smatraju i što su na neki način naučene, je da zdravlje zavisi od onoga što možemo da kupimo ili što nam je sudbinski određeno, a ne da je zdravlje nešto što imamo u sebi i što treba da naučimo samostalno da kontrolišemo, uz adekvatan način njege istog. Kada pričamo o intimnoj njezi, prva asocijacija je da je naša intimna regija, nešto što je prljavo i što moramo što više da peremo i sapunamo, kako bi to bilo čisto. Tu našu sumnju nam potvrđuju i prepune police različitih proizvoda za intimno pranje u drogerijama, gdje podliježemo markentiškoj manipulaciji onih kojima je cilj da iskoriste žensku slabost i potrošački potencijal ženskog roda. Biti konzument se bitno razlikuje od biti zdrav i koristiti prirodu u službi zdravlja”. 

Foto: Instagram/bellamichlo

Top tri savjeta koja je dr Marija izdvojila, kao važne za održavanje ženskog zdravlja i higijene su sljedeća:

  • Voda je dovoljna za pranje cjelokupnog intimnog regiona žene. Korišćenje sapuna može samo da poremeti delikatnu vulvovaginalnu floru.
  • Izbjegavati nošenje sintetičkog donjeg veša, najlon čarapa, pantalona od vještačkih materijala, kako se ne bi pospješivalo razmnožavanje bakterija infektivne prirode.
  • Ograničiti upotrebu prostih ugljenih hidrata poput bijelog hljeba i rafinisanog šećera, kako bi se izbjegle gljivične infekcije.
Foto: Instagram/oaknarrow

Libido kod žena varira od trenutka do trenutka. Ponekad je seksualna želja pojačana, a tokom nekih perioda kod žena postoje problemi i sa lošim libidom. Pitali smo dr Mariju, kako da unaprijedimo i poboljšamo seksualni život.

“Ono na šta treba prvo se obrati pažnja su pravilno držanje, sjedenje, ishrana i kvalitet disanja. To su primarni uslovi, koji treba da se ispune i isprave, ako neko ima problem sa libidom. Edukacija o seksulanosti je nešto sljedeće što treba da bude na listi prioriteta. Moj Instagram profil je mjesto gdje postoji pregršt informacija, koje se mogu iskoristiti, a tu su naravno i moj fitnes program i edukacije koje služe u svrhu podrške i ovog životnog aspekta”.

Pročitaj

Foto: Instagram/kim_akrich

Na kraju našeg razgovora, dr Marija imala je i poruku za sve one koji žele da brigu o svom zdravlju i tijelu preuzmu u svoje ruke i da osvijeste koliko je intimno zdravlje bitno za ženu.

“Moja poruka bi bila da se sjetimo da smo dio prirode i da ćemo biti najzdraviji ako počnemo da se ponašamo u skladu sa tim. Ne smijemo da dozvolimo da nam svijet u kom živimo dodatno poremeti konekciju koju imamo sa sobom samima, jer smo mi ti koji treba da drže konce u svojim rukama, posebno kada se radi o zdravlju”.

Pročitaj više o njezi intimnog područja ovdje.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum