Trenutno čitaš
Dokumentarni film koji topi i najhladnija srca – The Elephant Whisperers

Dokumentarni film koji topi i najhladnija srca – The Elephant Whisperers

Ana Ivanović Natural Performance
Ana Ivanović Natural Performance

Netflixov dokumentarni film, koji je nominovan za Oscara u kategoriji kratkog dokumentarnog filma, je priča o neraskidivoj vezi između dva slona i njihovih spasitelja – bračnog para iz južne Indije. Film prati život ove neobične porodice i govori o velikoj ljubavi između  čovjeka i slona, te rušenju granica između ljudskog i životinjskog svijeta. 

Netflix

Bračni par, Bomman i Belli, koji živi na jugu Indije u saradnji sa kampom za slonove i rezervatom za tigrove preuzeo je odgovornost o bebi slonu Raghu koji je ostao siroče sa samo tri mjeseca. Raghu je novo utočište pronašao u novoj porodici sa Bommanom i Belli, koji su se sa mnogo ljubavi brinuli o njemu, zbog čega su dobili još jednu bebu slona Ammu. Raghu i Ammu postali su njihova „djeca“, rušeći granice između ljudskog i životinjskog svijeta i razvijajući neraskidive veze.

Foto: Kartiki Gonsalves

Rediteljka ovog dokumentarnog filma je Kartiki Gonsalves. Prvi put je upoznala i vidjela Raghua 2017. godine kada je on imao samo tri mjeseca. Prolazila pored rezervata tigrova Mudumalai, kada je naišla na bebu slona i njegovog čuvara, koji su hodali kraj puta. Rediteljka dokumentaraca se zaljubila u živahnog mladog slona i provela narednih pet godina prateći njegovu priču, kao i priču njegovih ljudskih “roditelja”, Bomana i Bellie, i njegove “sestre”, još jedne bebe slona po imenu Ammu.

Foto: thecinemaholic.com

Bez sumnje, u 40-minutnom filmu ima dosta humora i topline, ali najviše ljubavi. Film otkriva u svojim dubljim slojevima i jednu složenu priču, a to je uticaj ljudskog razvoja na svijet prirode, međuzavisnost vrsta i vjekovnih znanja instinktivnog razumijevanja šuma i prirode na koje se domorodačke zajednice poput Kattunayakana iz Nilgirisa oslanjaju i danas.

Foto: koimoi.com

Raghu je ostao siroče kada je njegova majka zalutala u ljudsko naselje tražeći hranu tokom dugotrajne suše u regiji gdje je udarila struja. Onima koji prate vijesti u Indiji, ova priča je poznata, a dolazi iz Kerale, Tamil Nadua, Asama i drugih dijelova zemlje. Slonovi, u čija se staništa nemilosrdno zadire, lutajući u potrazi za hranom i vodom, često susreću smrt od strujnog udara, željezničkih nesreća i trovanja, pa bismo mogli reći da je ovo još jedna strašna priča o vrsti koja je na rubu propasti zbog ljudskih aktivnosti.

Pročitaj

Foto: scroll.in

Međutim, po duhu, film je ipak  bliži dokumentarcu nagrađenom 2020. godine Oskarom “My Octopus Teacher”, koji takođe prikazuje vezu među vrstama, tkajući veću priču o tome kako prijateljstvo čak i s jednom životinjom ima potencijal da otvori ljudsko srce i um ostatku živog svijeta.

 

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum