Trenutno čitaš
Djeluje li ekstrakt vanilije kao sredstvo u borbi protiv dosadnih insekata?

Djeluje li ekstrakt vanilije kao sredstvo u borbi protiv dosadnih insekata?

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Ljeto sinonim za izlete, boravak u prirodi, šetnju šumom i duge lijepe sunčane dane uz jezero ili rijeku sa prijateljima i porodicom, ali ništa ne kvari prekrasan dan na otvorenom kao rojevi komaraca, koji rado dolaze da nam unište zabavu.

Naravno, mogli bismo preturati po svojim potrepštinama za kampovanje i izlete, kako bismo pronašli onu staru bočicu spreja protiv insekata, koja može biti jako štetna i opasna za kožu ili bismo mogli isprobati prirodnije rješenje – korištenje ekstrakta vanilije kao repelenta protiv insekata.

pexels

Ekstrakt vanilije osnova je za DIY isprobano sredstvo protiv insekata koje je, kako se ispostavilo, vrlo jednostavno napraviti. Kako od ekstrakta vanilije napraviti sredstvo protiv insekata?

Sastojci:

  • 1 kašika čistog ekstrakta vanilije
  • 1 kašika vode
  • Bočica za čuvanje i nanošenje (isprobaj bočicu s raspršivačem ili ponovno upotrijebi neku staru bočicu od nekog proizvoda)

Uputstvo:

Dodaj ekstrakt i vodu u svoju bočicu, protresi i nanesi kao svoj omiljeni parfem na ključna područja na tijelu. Iskreno, ne mislimo da može biti lakše.

pexels

Odbija li ekstrakt vanilije stvarno insekte?

Komarci nikada nisu rado viđeni gosti u ljetnim večerima, ali srećom po nas, oni ne vole mnoge mirise u kojima mi kao ljudi već uživamo. Komarci koriste svoje snažno osjetilo mirisa, kako bi pronašli željene izvore hrane, pa će ih primjena jednako snažnog mirisa zbuniti i udaljiti.

Ovdje je mudro odabrati vaniliju. Ako na etiketi piše “Čisti ekstrakt vanilije”, onda super, ali neki ekstrakti imaju dodane šećere i alkohole, što zapravo privlači komarce, stoga provjeri etiketu sastojaka i drži se podalje od ekstrakata povezanih sa šećerom, kada pripremate svoj repelent protiv komaraca.

Pročitaj
Zdrava hrana

pexels

Ostali prirodni repelenti protiv komaraca

Ako ti je ponestalo vanilije, postoji mnogo drugih prirodnih mirisa koji efikasno odbijaju komarce. Ulje lavande, majčine dušice, paprene metvice, limunskog eukaliptusa i borovih iglica, neke su od vodećih alternativa u odnosu na loše sprejeve protiv insekata na bazi kemikalija opasnih za kožu, ali svakako razrijedi bilo koje od ovih ulja s vodom, prije nanošenja na kožu.

pexels

Ako se osjećaš posebno avanturistički, pokušaj pomiješati nekoliko mirisa da stvoriš vlastitu prilagođenu mješavinu protiv komaraca. Naš lični favorit je limunski eukaliptus i vanilija – dodavanje jedne ili dvije kapi ulja eukaliptusa u bočicu s raspršivačem, prije miješanja jednostavan je način za povećanje koncentracije mirisa i dodavanje svijetlog, citrusnog mirisa tvojoj mješavini.

Izvor: spoonuniversity.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum