Trenutno čitaš
Dizajn trendovi koje trebaš isprobati u 2024. godini

Dizajn trendovi koje trebaš isprobati u 2024. godini

Želiš unaprijediti svoj dom ili jednostavno dodati nešto novo? Ako planiraš renovaciju ili osvježenje svog doma u 2024. godini, preporučljivo je početi s planiranjem već sada.

Donosimo ti  nekoliko trendova koje bi trebaš uzeti u obzir i isprobati sljedeće godine, prema stručnjacima za dizajn interijera.

Odaberi zelenu

Kate Dawson, dizajnerka interijera, oduvijek je voljela boje, a posebno ističe zelenu. U 2024. vidi kako ova boja konačno dolazi do izražaja. “Čini se da je svijet dizajna interijera gurao zelenu već četiri ili pet godina, a sada je napokon dobila zasluženu pažnju. Ne mislim na zelenu iz 1990-ih, već na smaragdno zelenu, maslinasto zelenu.”

Bilo da se radi o boji zidova, tapetama ili tekstilu, postoji niz načina da uneseš zelenu boju u svoj dom, bilo kao glavnu boju ili kao akcentnu nijansu.

Prelaz na boje Zemlje

Dok su potpuno bijele kuhinje i kupatila dominirali dugi niz godina, dizajnerka interijera Audrey Scheck smatra da je 2024. vrijeme za isprobavanje zemljanih tonova. “Dizajneri i vlasnici kuća sve više gravitiraju toplijim nijansama kako bi unijeli karakter u svoje okruženje. Primjećujemo uspon trenda boja zemljanih tonova poput prljavo zelene, bordo, kremasto bijele i smeđe.”

Ovaj pomak prema bojama zemlje ne odnosi se samo na zidove već se proteže i na druge površine i materijale u kući, uključujući ormariće, dekor i tekstil.

Maksimalizam

Maksimalizam je značajno zaživio u 2023. godini, a prema Cortney Bishop, direktorici i vlasnici Cortney Bishop Designa, predviđa se da će postati još popularniji u narednoj godini. “Primjećujemo divno oživljavanje maksimalizma, gdje se svaki centimetar prostora doživljava kao prilika za umjetnički izraz. U idućoj godini podstičemo ljude da hrabro kombinuju boje i teksture na način koji čini prostor živim i bujnim.”

Pinterest

Vintage vibes

Prema Dianne O’Connor, osnivačici i izvršnoj direktorici Weston Tablea, ono što je staro ponovo postaje moderno. Vintage komadi nisu samo izvrsna opcija za uvođenje jedinstvenih elemenata u dekor, već mogu predstavljati i pametnu investiciju. “Kupovina modernog namještaja iz sredine prošlog vijeka s klasičnom estetikom jednostavnog dizajna iz 1950-ih, obogaćenog luksuznim, neočekivanim kombinacijama boja i tekstura, stvara trenutak koji je istovremeno sofisticiran, pristupačan i šarmantan.”

Pročitaj
son blanc menorca

Pinterest

Detalji na ručkama

Bilo da je u kuhinji ili kupatilu, ručke mogu djelovati kao sitan detalj, ali imaju značajan uticaj na dizajn. “Ručke su poput nakita za dom”, ističe Sarah Solis, osnivačica i direktorica Sarah Solis Design Studio. “Ovo može transformisati ukupno iskustvo prostora”, dodaje Solis.

Solis preporučuje odabir mesinga. “Čak i nešto tako jednostavno kao korištenje materijala poput mesinga, koji pruža organski dodir, može probuditi drugačija osjetila, čineći svakodnevne zadatke poput otvaranja vrata i paljenja svjetla mnogo svjesnijima.”

Pinterest

Detalji u obliku školjke

Urezani detalji, poput onih u obliku školjki, bili su bitan trend u 2023. Dizajnerka enterijera Christina Cruz predviđa da će se ova estetika nastaviti i u 2024. godini. “Ti sofisticirani detalji na namještaju donose zanimljive linije koje igraju s tradicionalnim dizajnom, osvježavajući klasične komade na zabavan način.”

Tekstura na zidovima

Obični zidovi su prošlost prema dizajnerki interijera Audrey Scheck. “Očekujte da će nova godina donijeti mnogo raznolikijih zidnih obloga”, kaže ona. “Umjesto jednostavnog bojenja zidova, razmislite o dodavanju drvenih obloga ili tapeta kako biste unijeli veći vizualni interes u svim prostorijama vašeg doma.” Drugi način da se postigne taj efekat, prema njenim riječima, jest putem zidnih murala.

Pinterest

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum