Trenutno čitaš
Danas je “Blue Monday”, evo šta znači…

Danas je “Blue Monday”, evo šta znači…

blue monday
NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

“Blue Monday” je naziv za najdepresivniji dan u godini, a navodno je u pitanju treći ponedjeljak u januaru mjesecu. Ove godine je to 15. januar. Pa odakle potiče ovo ubjeđenje o najdepresivnijem danu?

Januar nam obično svima traje vječno. Kada prođu praznici i slegne se euforija, nestane prazničnog duha, svi bismo da odmah počne proljeće. Dani su i dalje hladni, mračni i tmurni, sa finansijama ne stojimo baš najbolje nakon svih slavlja i kupljenih poklona, a obično imamo i koji kilogram viška. Vjerovatno smo ispali i iz svoje rutine vježbanja i aktivnog života. Pored toga, po nekim istraživanjima i naši novogodišnji planovi propadaju već u ovim danima.

Zbog svega ovog, Blue Monday nam izgleda kao vrlo utemeljen i tačan datum. Ali, da li je stvarno tako?

blue monday
@hannaschonberg

Kako je nastao Blue Monday?

Britanska turistička kompanija “Sky Travel” je 2005. godine, objavila je da je “izračunala” da je treći ponedjeljak u januaru najdepresivniji dan u godini i dala mu ime “Blue Monday”. Ovaj izraz i tvrdnje kompanije su ubrzo prihvaćeni od strane javnosti i od tada svake godine društvene mreže, bruje o ovom danu.

Činjenica je da ne postoje nikakvi naučni dokazi, da je ovaj dan depresivniji od drugih, niti da je mjesec januar depresivniji od drugih mjeseci.

blue monday
@aesthetics.love.peace

Prema dr. Dean Burnettu, mentoru na odjelu za psihološku medicinu i kliničke neuronauke na Univerzitetu Cardiff, „postoji toliko razloga da vjerujemo da je Blue Monday besmislica.”

„Prvo, jednačina nije rezultat neke psihološke studije renomirane laboratorije, već ju je sprovela turistička kompanija, koja je potom tražila psihologa da joj stavi svoje ime, kako bi izgledala vjerodostojno.”

“Blue Monday” je očigledno bio samo dobar marketinški trik.

Pročitaj

blue monday
@foodcoffeelove.blog

Zašto je “Blue Monday” loš/dobar?

Osobe koje se bore sa anksioznošću i depresijom, kažu da im proglašavanje jednog dana kao najdepresivnijeg stvara dodatni pritisak i nervozu. Nameće im se kao nešto loše što dolazi i za šta treba da se posebno pripreme. S druge strane, dobra stvar je što se tog dana ipak skreće pažnja na mentalno zdravlje ljudi.

Neke kompanije ovog dana rade posebne gestove poput podjele besplatnog čaja, za lakše podnošenje ovog dana, uz molbu ljudima da ga popiju sa radnim kolegama, koje su možda usamljene.

Ono što je sigurno, ne treba da osjećamo pritisak zbog ovog dana. To je običan dan, poput bilo kojeg drugog. Ipak, bilo bi lijepo sjetiti se da nekome malim znakom pažnje, uljepšamo dan.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum