Trenutno čitaš
Curry bez mesa – ukusno jelo od šampinjona

Curry bez mesa – ukusno jelo od šampinjona

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Pravi indijski curry je neodoljivi spoj brojnih aromatičnih začina, biljki, listova i sjemenki, koje se dinstaju na tavi, melju u pastu, te jelu daju prepoznatljiv ukus. Svako domaćinstvo u Indiji ima svoj recept i svoju kombinaciju ukusa, koje je gotovo nemoguće pripremiti kod nas.  

Curry se pravi od različitih vrsta mesa, ribe i plodova mora, a s obzirom da u ovoj uskoro najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu živi otprilike trećina vegetarijanaca i vegana – u nekima dominiraju uglavnom sastojci koji su biljnog porijekla.

thelastfoodblog.com

Ovaj curry je jedno od takvih jela. Glavni sastojak su mu gljive, odnosno šampinjoni, a poslužuje se s kuvanom rižom i mekanim pogačama po imenu naan. Mi ti donosimo najlakši recept za curry od šampinjona.

Sastojci za curry od šampinjona:

  • 500 g šampinjona
  • 400 g paradajz sosa iz konzerve
  • 100 ml vruće vode
  • 50 g maslaca
  • 3-4 čena bijelog luka
  • 2 kašike punomasnog jogurta
  • 2 kašike svježih listića korijandera
  • 1 luk
  • 1 kašičica bijelog šećera
  • 1 čajna kašičica mljevenog đumbira
  • 1 čajna kašičica sjemenki kumina
  • 1 čajna kašika sjemenki komorača
  • ½ čajne kašika mljevene kurkume
  • ½ čajne kašika začinske mješavine garam masala
  • ½ čajne kašika čili praha
  • biljno ulje po želji
  • so i biber po želji

Priprema curryja od šampinjona:

Gljive nemoj ispirati u vodi. Dobro ih očisti i nareži na četvrtine. U tavi rastopi maslac i na njemu preprži gljive u trajanju od oko 10 minuta, odnosno dok ispari sva tekućina iz njih, a one dobiju lijepu zlatno-smeđu boju. Ostavi ih sa strane.

U istu tavu stavi malo biljnog ulja, zagrij ga, pa na njemu preprži sjemenke kumina i komorača. Prži ih oko pola minute uz stalno miješanje, dok ne otpuste svoju orašastu aromu. Ubaci u tavu nasjeckani luk i preprži ga 10-ak minuta dok ne omekša i ne dobije zlatnu boju.

Smanji temperaturu i ubaci u tavu nasjeckani bijeli luk. Preprži ga oko pola minute. Dodaj đumbir, kurkumu, čili prah i garam masalu. Pomiješaj dobro. Dodaj nasjeckani paradajz i šećer. Sve zajedno kuvaj na umjerenoj temperaturi oko pet do sedam minuta.

Pročitaj

Uzmi dvije do tri kašike ovog umaka i pomiješaj ga s jogurtom u manjoj zdjelici. Potom sve zajedno vrati u tavu. Dodaj u sastojke u tavi malo vruće vode i kuvaj još tri do četiri minute, dok se curry ne zgusne.

Posoli i dodaj bibera, po želji. Vrati gljive u tavu da se zagriju s ostalim sastojcima. Posluži sa listićima svježeg korijandera i kuhanom rižom.

Uživaj u ovom ukusnom jelu!

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum