Trenutno čitaš
“Crvena kuća na ostrvu”: Roman koji pokazuje šta se krije iza idealizovanja tropskog raja

“Crvena kuća na ostrvu”: Roman koji pokazuje šta se krije iza idealizovanja tropskog raja

Američka književnica Andrea Li autorka je romana „Crvena kuća na ostrvu“, čiji je prevod krajem 2022. objavila izdavačka kuća Imprimatur. Roman donosi priču o jednom braku izraslom iz suprotnosti, o jednoj raskošnoj vili koja je mjesto i okupljanja i razdora, o jednom ostrvu koje uvezuje mnoštvo različitih sudbina. Andrea Li pokazuje čitaocu šta se krije u pozadini idealizovanja tropskog raja.

Crvena kuća na ostrvu donosi nam nesvakidašnju priču o junakinji Šej, afroameričkoj profesorki udatoj za italijanskog biznismena Senu, koji na ostrvu Naratrani, malom fiktivnom prostoru u blizini velikog ostrva Madagaskar, odlučuje da izgradi raskošnu vilu koju naziva Crvena kuća i za čiju gospodaricu imenuje upravo Šej.

Foto: Imprimatur

Iako je Crvena kuća iz godine u godinu samo vila za odmor, Šej se upušta u odnose sa lokalnim ljudima i njihovom kulturom, a sa novim saznanjima o životu jednog izrabljenog naroda počinje svjesno da se pita kakva je njena uloga u široko rasprostranjenom siromaštvu i nesreći koju doživljavaju pravi stanovnici ostrva.

Svako novo poglavlje otkriva nam sudbinu nekog novog junaka, dok istovremeno pratimo Šej, koja s porodicom dvadeset godina posjećuje Naratrani. Kako vrijeme prolazi, njena djeca odrastaju, njen brak se urušava pod teretom suštinske nepodudarnosti, a njeni odnosi s lokalcima, posebno s glavnom kućepaziteljkom Velikom Bertin, produbljuju se i otkrivaju mrežu snažnih i neraskidivih veza.

crvena kuća na ostrvu
Foto: Imprimatur

Oslanjajući se na tradiciju građenja literarnih svjetova u romanima kao što su Kuća duhova Izabel Aljende i Amerikana Čimamande Ngozi Adiči, Andrea Li uvodi nas u prostor gdje se prepliću kulture, rase i klase i preispituje postkolonijalne teme te idealizovanje tropskog raja.

„Ova istorija nesavršenog braka spaja dramatične epizode, ostrvsku tradiciju i bajku, a sve to prožeto autorkinim pronicljivim uvidima u ljudsku prirodu.ˮ

People Magazine

„Predivan narativ koji je možda samo Li mogla da konstruiše — ambiciozan pokušaj da se fikcija upotrijebi za istraživanje stvarnosti svijeta podijeljenog rasom i klasom.ˮ

The Washington Post

Li prikazuje ženu koja se suočava sa protivrječnostima koje joj život istovremeno i olakšavaju i otežavaju i koja pokušava da otkrije gdje pripada i gdje je njeno mjesto u svijetu.

Pročitaj

The New York Times

***

crvena kuća na ostrvu
Foto: Daniela Foresto

Andrea Li, američka književnica rođena u Filadelfiji, autorka je romana, memoara i kratkih priča, u kojima se bavi temama identiteta, postkolonijalnih klasnih i rasnih odnosa te konceptom stranosti, a posebno se interesuje za mjesta ukrštanja različitih kultura. Pohađala je privatnu školu Boldvin, a diplomirala i magistrirala na Harvardu. Pisala je, između ostalog, za časopise The New YorkerThe New York Times i Vogue. Bila je nominovana za Nacionalnu književnu nagradu SAD. Njen roman Crvena kuća na ostrvu objavljen je 2021. godine.

 

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum