Trenutno čitaš
Chia sjemenke doprinose skidanju viška kilograma, boljoj probavi i boljem pamćenju

Chia sjemenke doprinose skidanju viška kilograma, boljoj probavi i boljem pamćenju

Bingo - Vikend akcija
Bingo - Vikend akcija

Bilo da pokušavaš da skineš višak kilograma ili se samo brineš o svom zdravlju generalno, masti i vlakna su ključni nutrijenti, koji su nam svima potrebni. Dobra vijest je da možemo vrlo jednostavno organizmu ponuditi najbolje uz pomoć chia sjemenki. Prepune su antioksidanasa, gvožđa, fosfora, mangana i kalcijuma.

Takođe su bogate omega-3 masnih kiselina i nerastvorljivih vlakana, koja će koristiti zdravlju na više načina. Chia sjemenke potiču od Salvia hispanica, biljke iz porodice mente. Možda su malene, ali imaju moćnu nutritivnu snagu…

pexels

Evo kako chia sjemenke pomažu kod gubitka viška kilograma

Prema Mayo Clinic, vlakna mogu pomoći u postizanju zdrave težine poboljšavanjem probave, kontrolom šećera u krvi i povećanjem sitosti. Bolja probava dovodi do zdrave težine, jer smo sposobniji da eliminišemo toksine iz tijela, dok smanjeni šećer u krvi znači da se višak glukoze ne skladišti kao masnoća. Pokazalo se da vlakna poboljšavaju zdravlje crijeva, hraneći dobre bakterije u našem mikrobiomu.

U zdravom mikrobiomu, dobre crijevne bakterije stvaraju nepropusnu crijevnu sluznicu koja jača imunitet, zaustavljanjem curenja toksina u krvotok. Vlakna podržavaju snažnu, prirodnu odbranu našeg tijela. Korištenjem chia sjemenki svakodnevno u zobenim kašama ili kao chia puding, obezbijeđujemo važne nutrijente koji doprinose ubrzanju metabolizma, osjećaju sitosti i boljoj probavi.

pexels

Važni zdravstveni benefiti chia sjemenki

Omega-3 masne kiseline u chia sjemenkama, mogu zaštititi mozak i čak su povezane s manjim rizikom od neurodegenerativnih bolesti i kognitivnog pada uzrokovanog starenjem. Možda je impresivnija ideja da ove masti zapravo mogu pomoći u sagorijevanju masti. Pokazalo se da omega-3 sprečava upalu, otpornost na inzulin i faktore rizika od srčanih bolesti, što dovodi do smanjenog rizika od pretilosti. A ako to nije bilo dovoljno, pokazalo se da ove masne kiseline poboljšavaju zdravlje očiju, smanjujući rizik od makularne degeneracije, kao i da se bore protiv simptoma depresije i anksioznosti.

pexels

Njegovo veličanstvo chia puding

Chia puding se obično pravi natapanjem sjemenki u vodu ili biljno mlijeko po tvom izboru. Važno je da namočiš chia sjemenke, prije nego što ih konzumiraš, jer apsorbiraju puno vode ili mlijeka, a mogu se proširiti u organizmu i tako stvaraju osjećaj sitosti. Takođe, možeš posipati chia sjemenke na žitarice ili zobenu kašu ili smuti i dodati ih u jogurt. Po želji na chia puding dodaj orašaste plodove, cimet ili komadiće voća.

Pročitaj

 

Izvor: womansworld.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum