Ovaj recept za čokoladnu tortu bez brašna je jednako božanstven kao što je i ona bila…
Sin Audrey Hepburn objavio je ovaj recept za čokoladnu tortu bez brašna i druge omiljene recepte svoje majke u svojoj knjizi. Prema njemu, Audrey je voljela čokoladu i svakodnevno je pojela malo čokolade. Voljela je praviti ovu bogatu čokoladnu tortu za posebne prilike. Audreyna torta se lako priprema i moćan je desert za svaku priliku.
Za pripremu ove bezbrašne čokoladne torte trebaće ti samo 6 sastojaka. Evo slatke (i kratke!) liste za kupovinu: tamna čokolada, punomasno mlijeko, maslac, jaja, kristalni šećer i šećer u prahu za posipanje vrha. Priprema je jednostavna, a torta je spremna za otprilike 45 minuta.
Posluži ovu dekadentnu bezbrašnu čokoladnu tortu bez glutena za desert za goste ili jednostavno za bilo koju priliku. Ova torta bila bi ukusna s velikom kuglom šlaga ili sa vanila sladoledom.
Sastojci:
- 300 grama tamne čokolade, nasjeckane
- 1/4 šolje punomasnog mlijeka
- 1/2 šolje maslaca, narezanog na male komadiće
- 8 jaja, odvojenih
- 1 šolja kristalnog šećera
- šećer u prahu, za posipanje
Priprema:
Poprskaj uljem ili premaži maslacem okrugli kalup za pečenje i lagano pobrašni kalup. Odvoji žumanjke i stavi ih sa strane.
Dodaj nasjeckanu čokoladu i mlijeko u srednje veliku zdjelu otpornu na toplinu i stavi je preko lonca s lagano ključalom vodom. Otopi čokoladu, pa dodaj komadiće maslaca.
Miješaj da se sjedini. Kad se maslac sjedini u smjesu, isključi vatru. Dodaj žumanjke i dobro izmiješaj.
U zdjeli dodaj bjelanjke i miksaj ih na visokoj brzini električnim mikserom, dok dodaješ šećer malo po malo. Miksaj dok bjelanjci ne budu čvrsti i formiraju vrhove. Pažljivo umiješaj tučene bjelanjke u čokoladu.
Rasporedi smjesu u kalup za torte. Peci tortu u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stepeni 25 do 30 minuta. Isključi pećnicu i ostavi vrata pećnice otvorena 5 minuta, zatim tortu stavi na stalak za hlađenje. Stavi je na tanjir za torte i pospi šećerom u prahu.
Posluži toplo uz sladoled ili šlag baš kao Audrey!
Ne propusti i ostale ultra ukusne recepte.
Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.