Trenutno čitaš
Čokolada + ricotta je ukus koji osvaja na prvi zalogaj

Čokolada + ricotta je ukus koji osvaja na prvi zalogaj

Tropic - CLEA Health & Beauty
Tropic - CLEA Health & Beauty

Na prvi pogled djeluje kao klasičan desert, ali ovaj kolač, poznat kao Italian Love Cake, krije iznenađenje koje ga čini posebnim. Ova popularna slastica, spaja tri sloja neodoljivog užitka: sočan čokoladni biskvit, kremasto ricotta punjenje nalik cheesecake-u i lagani čokoladni puding na vrhu.

 Iako izgleda bogato i slojevito, priprema je iznenađujuće jednostavna.

Sastojci za kolač:

  •  Sprej za podmazivanje kalupa
  •  1 pakovanje (450 g) čokoladne smjese za kolač
  •  Voda, jaja i ulje (prema uputstvu na pakovanju)
  •  1 ½ kašičice instant espresso praha
  •  900 g punomasne ricotte
  •  ¾ šolje kristal šećera
  •  ⅓ šolje svijetlog smeđeg šećera
  •  3 velika jaja
  •  2 kašičice ekstrakta vanilije
  •  ½ kašičice soli
Čokoladni + ricotta
Foto: Alex Lepe

 Za preliv:

  •  1 pakovanje (200 g) Cool Whipa, odmrznutog
  •  1 pakovanje (110 g) instant čokoladnog pudinga
  •  2 šolje hladnog punomasnog mlijeka

Priprema

Priprema kolača

Zagrij rernu na 180°C. Pleh dimenzija 23×33 cm poprskaj sprejem za pečenje i obloži papirom za pečenje (dno i duže stranice).

U posudi pripremite čokoladnu smjesu za kolač prema uputstvu s pakovanja. Dodaj instant espresso prah. Smjesu izlij u pleh i poravnaj površinu.

Ricotta punjenje

U sjeckalici ili multipraktiku izmiksaj ricottu, kristal šećer, smeđi šećer, jaja, vaniliju i so dok ne dobiješ glatku, kremastu smjesu (oko 30 sekundi). Ravnomjerno izlij preko čokoladne smjese – potpuno je prekrij.

Pečenje

Peci 60–70 minuta, dok čokoladni sloj ne ispliva na vrh i čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista. Ne brini ako se pojave pukotine ili tragovi ricotte – sve će se kasnije prekriti prelivom.

Ohladi kolač na rešetki najmanje 2,5 sata.

Pročitaj
kolač

Čokoladni preliv

U većoj posudi umuti instant čokoladni pudding s hladnim mlijekom dok se ne zgusne (oko 2 minute). Ostavi minut da dodatno očvrsne, zatim lagano umiješaj Cool Whip dok ne dobiješ prozračnu kremu. Ravnomjerno premaži ohlađeni kolač, po želji oblikujući valove ili glatku površinu. Pokrij i ostavi u frižideru najmanje 4 sata, a idealno preko noći.

Savjet za posluživanje: Italian Love Cake je najbolji dobro rashlađen. Reže se lako, izgleda elegantno i savršen je izbor za praznike, proslave ili kada jednostavno želiš desert koji izgleda kao da si se mnogo potrudila – a nisi. 🙂

Prati nas

   

© 2025 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum