Trenutno čitaš
Cecil Court: Ova tajna londonska uličica puna je zanimljivih starih knjižara

Cecil Court: Ova tajna londonska uličica puna je zanimljivih starih knjižara

Otkrij tajnu ulicu Cecil Court u Londonu, dom starih knjižara, antikviteta i književnih blaga. Sa svojom bogatom istorijom koja seže do Mozartovih dana i inspiracijom za Dijagonalnu aleju u Hariju Poteru, Cecil Court nudi jedinstveno iskustvo za sve ljubitelje knjiga i antikviteta.

Za sve knjiške moljce, kolekcionare i antikvare, imamo ideju za sljedeću posjetu Londonu… Odmah iza ugla jednog od najprometnijih područja Londona, nalazi se skriveni književni dragulj koji nećeš htjeti propustiti.

Prepun dvadesetak starih knjižara i prodavaca antikviteta, Cecil Court je raj za ljubitelje književnosti. Ipak, to je više od impresivnog broja prodavnica spakovanih u jednom prostoru. Izlozi prodavnica nisu se mijenjali više od jednog vijeka, tako da je šetnja Cecil Courtom kao putovanje u prošlost.

U trgovinama ćeš pronaći sve od rijetkih knjiga i prvih izdanja do starih markica, mapa, postera i novčanica. Smatra se da je to saobraćajnica koja je inspirisala Dijagonalnu aleju Harija Potera. Sa svojim ekscentričnim radnjama – od kojih su neke povezane čak i sa magijskom ili okultnom literaturom – lako je povjerovati!

Cecil Court je bio privremeni dom Wolfganga Amadeusa Mozarta dok je bio na turneji po Evropi. Porodica Mozart odsjela je kod brijača po imenu John Couzin, a karte za prve Mozartove koncerte u Londonu prodavale su se u njegovoj radnji. Postoji čak i plava ploča u znak sjećanja na njegov kratki boravak. Postoje čak i glasine da je Mozart komponovao svoju prvu simfoniju dok je boravio u Cecil Courtu. Nikada nećemo znati sa sigurnošću, ali to je dobra priča!

Cecil Court je takođe bio poslovni centar rane britanske filmske industrije i stoga je stekao drugi nadimak, Flicker Alley. Prva kompanija koja se bavi filmom otvorena je 1897. godine, a Cecil Court je ubrzo postao poznat kao mjesto za kupovinu ili iznajmljivanje filmova. Pioniri ranog britanskog filma Cecil Hepworth i James Williamson imali su kancelarije u ulici, pored mnogih međunarodnih kompanija. Za to vrijeme duž uličice su se otvarale razne vrste poslova; od prodavnica opreme i rent-a-kompanija do stranih dilera filmova i kompanija specijalizovanih za bioskopske konditorske proizvode.

Danas je to jednostavno zapanjujuća i prepoznatljiva trgovačka ulica u Londonu. Bilo da tražiš klasične knjige ili starinske novčiće, ili trebaš dopuniti svoju kolekciju umjetnina, pronaći ćeš odgovarajuću radnju na Cecil Courtu. Postoji čak i prodavnica posvećena svim temama Alice u zemlji čuda!

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum