Trenutno čitaš
Pročitaj zašto je C vitamin presudan za jačanje imuniteta

Pročitaj zašto je C vitamin presudan za jačanje imuniteta

vitamin c

Kada je tvoje tijelo nahranjeno i snažno, u boljoj je poziciji da se bori protiv bolesti brže i sa manje simptoma. Uvijek čujemo da je vitamin C, posebno citrusi, najbolji način za jačanje imuniteta putem ishrane. Ali, postoji mnogo drugih namirnica bogatih vitaminom C, koje možeš dodati u svoju ishranu da ojačaš imuni sistem.

vitamin c
Pexels

Prije svega, šta tačno uzrokuje oslabljen imuni sistem, da znamo šta da izbjegavamo?

Izraz “oslabljen imuni sistem” je širok izraz koji može ukazivati ​​na niz osnovnih kliničkih problema. Za ljude rođene sa slabim imunološkim sistemom, izraz se koristi da opiše nešto što se zove primarni imunološki nedostatak. Imuni sistem takođe može biti oslabljen stečenom bolešću, koja bi se klasifikovala kao stečeni imuni nedostatak. Način života, takođe može uzrokovati da naš imuni sistem padne.

Ljudi se često bave i ponašanjem, koje možda ne možemo klinički dijagnostifikovati kao “slabljenje imunološkog sistema”. Međutim, ova ponašanja mogu dovesti do bioloških promjena u našem tijelu zbog kojih smo manje opremljeni, da se nosimo s infekcijom poput virusa.

Nedostatak sna, loša ishrana, pušenje, prekomjerna konzumacija alkohola, visok stres i izostanak fizičke aktivnosti su sve primjeri ponašanja, zbog kojih smo manje spremni da se nosimo s infekcijom.

Shutterstock

Uvijek čujemo kako nam namirnice poput citrusa, mogu pomoći u borbi protiv bolesti, jer su bogate vitaminom C. Ali, kako tačno pomažu?

Vitamin C je vitamin rastvorljiv u vodi, koji između ostalog igra ulogu u podršci zdravom imunološkom sistemu. To je esencijalni vitamin, što znači da naše tijelo nije u stanju da ga proizvede samo, tako da se vitamin mora preuzimati iz vanjskih izvora.

Vitamin C je antioksidans, koji održava imuni sistem jakim štiteći tijelo od slobodnih radikala. Takođe, podržava proizvodnju bijelih krvnih stanica zvanih limfociti i fagociti. Ove ćelije rade na zaštiti tijela od infekcije. Zapravo, istraživanja su pokazala da nizak nivo vitamina C, ukazuje na lošije zdravstvene rezultate

Ako ne voliš citrusno voće ili želiš da obogatiš svoj tanjir uz jačanje imuniteta, ovo su druge namirnice bogate vitaminom C, koje možeš jesti.

Pročitaj

Postoji mnoštvo namirnica koje su odličan izvor vitamina C, uključujući mnogo voća i povrća. Crvena paprika, jagode, kivi, brokula, kelj, špinat, paradajz i krompir su dobar izbor, kada tražiš hranu bogatu vitaminom C.

Foto : Getty Images

Pronalaženje balansa u tvom životnom stilu i ishrani su u konačnici, najbolji načini za jačanje imunološkog sistema. Iako je bolest neizbježna, zdrav način života može olakšati borbu i povratak u formu. Ishrana bogata povrćem, dobar san i redovno vežbanje su svi načini, na koje možeš uložiti u svoj imuni sistem i dugoročno zdravlje u cjelini.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum