Trenutno čitaš
Bounty torta je kremasta rapsodija čokolade i kokosa

Bounty torta je kremasta rapsodija čokolade i kokosa

bounty torta
Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Ako voliš kombinaciju čokolade i kokosa, ova Bounty torta će ti osvojiti srce na prvi zalogaj. Ova torta se sastoji od slojeva sočnog čokoladnog biskvita bez jaja, bogatog tamnog čokoladnog ganachea i kremastog kokosovog fila.

Bounty torta je idealna za ljubitelje bogatih, kremastih torti koje donose pravi raj u svakom zalogaju.

Sastojci

Za čokoladni biskvit:

  • 240 ml (1 šolja) kokosovog mleka iz konzerve, sobne temperature
  • 60 ml (1/4 šolje) vode, sobne temperature
  • 1 supena kašika (15 ml) sirćeta (bijelo ili jabukovo)
  • 85 ml (1/3 šolje) biljnog ulja
  • 180 g (3/4 šolje + 2 supene kašike) šećera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 210 g (1 šolja + 2/3 šolje) višenamenskog brašna
  • 35 g (1/4 šolje + 2 kašike) kakao praha
  • 1/2 kašičice + 1/4 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašičica + 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1/4 kašičice soli

Za čokoladni ganache:

  • 360 g (2 šoljice + 2 kašike) tamne čokolade (isjeckana na komadiće)
  • 360 ml (1 šolja + ½ šolje) vrhnja za šlag (može i bez mlijeka)

Za kremasti fil od kokosa:

  • 270 ml (1 šolja + 3 supene kašike) kokosovog mlijeka iz konzerve
  • 150 g (3/4 šolje) šećera u prahu
  • 8 g (1 supena kašika) kukuruznog skroba
  • 90 g (3/4 šolje) kokosa
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile
bounty torta
Instagram/pastrybysaloni

Priprema

 Čokoladni biskvit:

  1. Zagrij rernu na 175°C
  2. Namasti i obložite tri okrugla kalupa za torte prečnika 20 cm  papirom za pečenje.
  3. U činiji pomiješaj kokosovo mlijeko, vodu i sirće, pa ostavi da odstoji 5 minuta dok se blago ne zgruša.
  4. Dodaj šećer, ulje i ekstrakt vanile i miješajte dok se šećer ne otopi.
  5. U drugoj posudi sjedini suhe sastojke: brašno, kakao prah, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Dodaj ih u mokre sastojke i lagano miješaj dok ne dobiješ glatku smjesu.
  6. Rasporedi smjesu podjednako u pripremljene kalupe i peci 25-30 minuta, ili dok biskvit ne bude čvrst na dodir.
  7. Ostavi biskvit da se ohladi prije nanošenja fila.

Čokoladni ganache:

Pročitaj
lubenica voće

  1. U činiji pomiješaj čokoladu i vrhnje za šlag i zagrij da se čokolada otopi uz stalno miješanje.
  2. Snažno miješaj dok ne dobiješ glatku, sjajnu smjesu.
  3. Pokrij plastičnom folijom i ostavi da se stegne preko noći na sobnoj temperaturi. Koristi kao fil i glazuru.

Kremasti fil od kokosa:

  1. U šerpi pomiješajte kokosovo mlijeko, šećer u prahu i kukuruzni skrob.
  2. Stavi na srednju temperaturu i kuhajte dok smjesa ne provri, a zatim je ostavi da ključa 20-30 sekundi dok se ne zgusne.
  3. Skloni sa vatre i ostavi da se ohladi desetak minuta, zatim dodaj kokos i ekstrakt vanile. Miješaj dok fil ne postane gladak.
  4. Ohladi fil u frižideru preko noći prije nego što ga naneseš.

Sastavljanje torte

  1. Na tanjir stavi prvi sloj biskvita, premaži ga slojem kokos fila, a zatim slojem ganachea.
  2. Ponovi postupak sa preostalim slojevima, završavajući tortu slojem ganachea kao završnom glazurom.
  3. Ukrasi po želji rendanim kokosom ili čokoladnim mrvicama.

Uživaj u svakom kremastom i sočnom zalogaju ove predivne Bounty torte!

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu, Facebooku i TikToku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum