Što šarenija, to bolja – ovo pravilo važi za meksičku salatu, obrok koji je i više od same salate! Kombinuj grah, kukuruz, avockado, papriku, krastavac, paradajz i ne zaboravi čili. Potrebno ti je malo kreativnosti i sasvim malo vremena za pripremu ovog ukusnog jela.
Uz ovakvu salatu dovoljno je prepržiti par kriški hljeba ili tortilju i slasno jelo je spremno!
Od sastojaka za ukusno salatu je potrebno:
- pola glavice iceberg salate,
- 2 svježa pradajza,
- 1 svježi krastavac,
- 1 svježa crvena paprika,
- 1 svježa žuta paprika,
- 1 glavica ljubičastog luka,
- 250 g konzervisanog crvenog graha,
- 250 g konzervisanog kukuruza šećerca,
- 1 svježa čili papričica,
- 1 avokado.
Za dresing ti je potrebno:
- 3 kašike vinskog sirćeta,
- 2 kašike soka od limete,
- 75 ml maslinovog ulja,
- 1 režanj sitno sjeckanog bijelog luka,
- 2 prstohvata soli,
- malo svježe mljevenog bibera.
Priprema je veoma jednostavna:
Iceberg salatu nareži na sitnije trakice, a ostalo svježe povrće, osim čilija na sitnije kockice. Avokado oguli i nareži na tanke kriške. Čili usitni. Ocijedi grah i kukuruz pa ih stavi u duboku zdjelu. Dodaj paradajz, papriku, krastavac, luk i čili pa sve dobro izmiješaj. Zatim, dodaj narezanu zelenu salatu.
Napravi dresing, koji će upotpuniti ukus salate, te pojačati arome!
U manju staklenu posudu stavi sve sastojke za dresing, zatvori staklenu posudu, pa sve dobro protresi dok ne dobiješ gustu smjesu.
Dobijeni sos pospi po salati i sve dobro izmiješaj, probaj da dodatno začiniš prema ukusu, dodaj avokado i posluži. Sigurni smo da ćeš uživati!