Trenutno čitaš
Bezglutenski kolačići od limuna

Bezglutenski kolačići od limuna

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Ovi kolačići s limunom bez glutena se tope u ustima. Puni su limunove korice i limunovog soka, a glazura od krem sira i limuna na vrhu ih čini ultra ukusnim. I zaista ih je lako napraviti!

Oni su jedan od najboljih (i najlakših) deserta od limuna koje ćeš ikada napraviti ili probati.

theloopywhisk.com

Sastojci

Kolačići od limuna:

  • 250 g šečera
  • korica od 2 limuna
  • 170 g neslanog putera, rastopljenog i ohlađenog do toplog
  • 2 srednja jaja, sobne temperature
  • 2 srednja žumanca, sobna temperatura
  • 1 kašičica ekstrakta vanilije
  • 45 g (3 supene kašike) limunovog soka, svježe cijeđenog
  • 150 g (1¼ šolje) obične mješavine bezglutenskog brašna.
  • ½ kašičice ksantan gume ili psilijuma
  • ¼ kašičice soli

Glazura od krem sira i limuna:

    • 120 g (1 šolja) šećera u prahu
    • 55 g (¼ šolje) punomasnog krem sira, sobne temperature
    • 10 g (2 kašičice) soka od limuna, svježe cijeđenog
    • korica ½ limuna
    • 1 kašičica ekstrakta vanilije

Priprema

Zagrij pećnicu na 180ºC i obložite četvrtastu tepsiju papirom za pečenje. Dodaj šećer i limunovu koricu u veliku zdjelu i vrhovima prstiju utrljajte koru u šećer. Dodaj otopljeni puter, jaja, žumanca i vaniliju, pa umuti dok se dobro ne sjedini. Dodaj limunov sok i dobro umuti da se sjedini.

Pročitaj

U posebnoj posudi umuti mješavinu brašna bez glutena, ksantan gumu i so. Dodaj suhe sastojke u mokre i dobro umuti dok ne dobiješ glatko, prilično tekuće tijesto bez grudvica brašna. Prebaci smjesu u obložen pleh i poravnaj vrh.

Peci na 180ºC, 20-22 minute ili dok ne postanu zlatne odozgo, dok umetnuta čačkalica ne izađe uglavnom čista i još uvijek su mekane na dodir kada ih nježno pritisnete prstom. Pusti da se kolačići s limunom potpuno ohlade na sobnoj temperaturi u tepsiji prije nego što ih namažeš glazurom od krem sira od limuna.

U zdjeli pomiješaj sve sastojke za glazuru od krem sira i limuna. Dobro umuti dok ne dobiješ glatku, tekuću glazuru bez grudvica. Prelij glazuru preko (potpuno ohlađenih) kolačića od limuna i malom lopaticom ili stražnjom stranom kašike izgladi u ravnomjeran sloj.

Ostavite da se glazura stegne na sobnoj temperaturi prije nego što kolače s limunom izvadiš, narežeš i poslužiš. Bezglutenski kolačići od limuna dobro se čuvaju 3-4 dana u slabo pokrivenoj posudi na hladnom i suvom mjestu.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum