Trenutno čitaš
Barbie stan u stilu 80-ih: presladak ili grozan?

Barbie stan u stilu 80-ih: presladak ili grozan?

Gala Home
Gala Home

Neki ljudi naslijede plave oči ili kovrdžavu kosu od svojih rođaka. Porodica Hannnah Dahl iz Kalifornije prenijela je drugu vrstu osobine: moć da se posveti temi. „Kuća moje bake je sva ljubičasta i zelena: tepih je zelen, zidovi su ljubičasti, sofa je zelena sa ljubičastom bojom“, kaže Dahl.

Foto: domino.com

Sposobnost njene majke odrazila se malo drugačije. 1980-ih radila je na scenografiji za Pee-Wee’s Playhouse (i za nju osvojila nagradu Emmy). „Mislila sam da je to najbolja stvar ikada“, nastavlja Dahl. “Bila sam toliko inspirisana tim vrlo funky, hirovitim, nema-zapravo-smisla-ali-veoma -privlačnim stilom.”

Foto: domino.com

Dahl je nedavno krenula njihovim stopama i stvorila vlastiti fantastičan svijet, koji je prikladno nazvala “Dahl House”. Cijeli prostor je roze. “Bijeli zidovi i moderan namještaj me ne dotiču”, kaže ona. „Moj lični stil se ogleda u mom domu. I to je nešto što mi je zaista važno.”

Foto: domino.com

Nedugo nakon što je dala otkaz u firmi za dizajn stambenih enterijera i bavila se prodajom vintage kućnog dekora, Dahl je počela da žudi da stvori prostor koji je zaista njen. Osim toga, „život sa dečkom u njegovom malom stanu je postao malo škakljiv kada sam počela da farbam sve naše zidove u ružičasto“, kaže ona kroz smijeh. Trebalo je nekoliko mjeseci kopati po registrima prije nego što je naišla na stan u Los Angelesu sa formama starog Hollywooda. „Željela sam da napravim ovu kućicu za lutke u prirodnoj veličini koja oličava kako je naša mašta bezbrižna kada ste dijete“, dodaje ona.

barbie stan
Foto: domino.com

Hanina vizija postala je mješavina prošlih uspomena: 1990-e, Alise u zemlji čuda, njene stare igračke Calico Critter, starinski Barbi namještaj, ružičaste i narandžaste zidne naljepnice u njenoj spavaćoj sobi iz djetinjstva koje su odavale snažne vibracije. Ali sve u njenim dizajnerskim planovima postalo je ujedinjeno istom nijansom žvakaće gume. Bila su potrebna dva pokušaja da se utvrdi tačna nijansa za farbanje zidova.

barbie stan
Foto: domino.com

„Znala sam da ako postoji volja, postoji način da se izvrši preuređenje prilagođeno iznajmljivaču“, kaže Dahl. San o ružičastom tepihu od zida do zida u spavaćoj sobi bio je onaj od kojeg nije mogla odustati, ali je znala da to mora učiniti na način koji neće štetiti originalnim drvenim podovima. Umjesto da ga pričvrsti za tlo, koristila je dvostranu ljepljivu traku oko rubova kako se ne bi podigla. U kupaonici je slijedila sličan način razmišljanja i pokrila cvjetne pločice oko gornjeg ruba ružičastim pločicama za lijepljenje od Etsyja.

barbie stan
Foto: domino.com

Gotovo svi objekti u njenom prostoru imaju neobičnu priču o porijeklu. Veliki bar u dnevnoj sobi bio je komad koji je dobila u trgovini. Figurica konja koja izgleda kao da je izvučena sa vrtuljka došla je iz njene omiljene antikvarnice – njena baka ima baš takvu. „Nazvala sam je Priscilla i donijela je kući sa sobom“, kaže Dahl kroz smijeh. “Ona je samo jedan od onih komada koje ne možete da nemate u životu.”

Pročitaj

barbie stan
Foto: domino.com

Iako je stan u početku bio zamišljen kao njeno vlastito kreativno utočište (i mjesto za spavanje kada nije kod svog dečka), ubrzo je postao odredište za muzičare i influensere. Dahl ga posuđuje drugim kreativcima koji žele da koriste njeno tematsko okruženje za fotografisanje. „Sada imam tu svrhu da ljudima pružim prostor da se inspirišu i zabilježe svoj stav o tome“, kaže ona. “Više nije samo moj.”

Uz svu buku oko nadolazećeg filma o Barbie, ne čudi da je prije nekoliko sedmica jedan umjetnik rezervisao Hanin stan da snimi muzički spot inspirisan Barbie i Kenom.

Izvor: domino.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum