Trenutno čitaš
Ankara glavni grad Turske krije mnoga blaga koja čekaju da budu istražena

Ankara glavni grad Turske krije mnoga blaga koja čekaju da budu istražena

ankara
Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević
Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević

Smještena među plodnim poljima Anadolije, Ankara, moderni glavni grad Turske, vijekovima je dom mnogim civilizacijama, uključujući Hetite – moćnu antičku supersilu – kao i Frige, Galate i Rimljane.

Sa svojih stotinu godina postojanja, Ankara nudi posjetiocima brojna skrivena blaga, od ostataka drevnih vremena do modernih arhitektonskih čuda. Krenimo na brzi obilazak ovog grada, gdje nas iza svakog ugla čekaju fascinantne priče…

Svjetska baština

Prošle godine, 20. kulturno blago Turske, veličanstveni drevni grad Gordion u distriktu Polatli u Ankari, upisan je na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Gordion, politička i kulturna prijestonica Frige, kontinuirano je naseljen već oko 4.500 godina i poznat je kao dom legendarnog kralja Midasa. Prema mitologiji, kralj Midas bio je proklet “zlatnim dodirom”. Njegov tumulus, grobno brdo, se smatra „trećim najvećim tumulusom na svijetu“.

U prisustvu besmrtnog vođe

Jedan od najznačajnijih simbola u Ankari je Anıtkabir, posljednje počivalište Mustafe Kemala Ataturka, osnivača Republike Turske. Smješten u srcu Anıttepea, ovaj veličanstveni kompleks mauzoleja prostire se na 750.000 kvadratnih metara. Sastoji se od tri glavna dijela: Cesta lavova, Ceremonijalni trg i grobnica Ataturka. Osim toga, u Anıtkabiru se nalazi Muzej Ataturka i Muzej rata za nezavisnost, koji svjedoče o razvoju moderne nacije.

Sveti spomenik

Džamija Ahi Şerefeddin u Ankari je jedan od  21. kulturno-istorijsog spomenika Turske koji su upisani na UNESCO-ovu listu svjetske baštine. Ova džamija je jedna od pet koje su proglašene „Svjetskom baštinom” pod nazivom „Drvene hipostilne džamije srednjovjekovne Anadolije”, te predstavlja jednu od najstarijih sačuvanih džamija u Turskoj. Ulaskom u džamiju, susrećemo se sa 24 veličanstvena drvena stuba s kapitelima od mramora, što simbolizuje harmoniju prisutnu u cijelom objektu.

Istraživanje Starog grada

Nakon posjete džamiji Ahi Şerefeddina, popni se na obližnju tvrđavu Ankaru da uživaš u panoramskom pogledu na grad. Ova tvrđava, prvobitno izgrađena kao vojni garnizon, danas je omiljena turistička destinacija koja ne samo da nudi prekrasan pogled, nego se u njoj nalaze Muzej anadolijskih civilizacija, stara Ankarska kuća, džamije i druge istorijske znamenitosti. Područje unutar Kaleiçi kvarta takođe zaslužuje pažnju. Očaravajuće dvospratne do trospratne kuće od drveta, ćerpiča i cigle u stilu Ankare nižu se duž uskih uličica. Većina ovih predivnih objekata pretvorena je u hotele ili suvenirnice, u kojima možeš osjetiti duh grada, uz kafiće i restorane koji predstavljaju prepoznatljive okuse grada.

Tragom prošlosti

Mnoge građevine su oblikovale horizont Ankare, posebno one izgrađene tokom graditeljskog buma u Republici. Možeš obići kultne zgrade Republike u kojima se danas nalaze Etnografski muzej i Muzej slikarstva i skulpture. Ako imaš vremena posjetiti samo jedan muzej da saznaš više o fascinantnoj kulturnoj  historiji Anadolije, razmisli o Muzeju anadolijskih civilizacija. Zadivljujuća zbirka muzeja, smještena u dvije istorijske otomanske zgrade koje su renovirane i prenamijenjene, sastoji se od artefakata jedinstvenih za anadolijsku regiju koji su prikazani hronološki, počevši od paleolitskog doba. Godine 1997. Muzej anadolijskih civilizacija proglašen je „Evropskim muzejom godine“ i smatra se jednim od vodećih svjetskih muzeja. Osim toga, ovo je izvanredno mjesto za upoznavanje bogate kulturne istorije Anadolije.

Pročitaj

Slavna rimska baština

Ankara takođe sadrži brojne lokalitete iz rimskog doba, uključujući Julijanov stub, za koji se vjeruje da je podignut u čast posjete rimskog cara Julijana (361-363. nove ere) Ankari. Takođe možeš vidjeti Rimske terme koje je u 3. vijeku sagradio rimski car Karakala, sin Septimija Severa, u ime Asklepija, boga zdravlja, i Avgustov hram, nazvan po rimskom caru.

Oaza kulture

Ankara, srce kulturne scene, takođe je dom značajnih institucija kao što su Opera u Ankari, Predsjednički simfonijski orkestar (CSO Ada) i CerModern. Posjeti modernu zgradu Predsjedničkog simfonijskog orkestra Ada, smještenu u srcu grada između Ankarske tvrđave i Anıtkabira, i uživaj u koncertu, ili se zaputi na jug u CerModern da doživiš moderni duh grada.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum