Za ovaj ukusan kolač od jabuka i karamel sosa ti je potrebno 30 minuta. Uživaćeš u svakom zalogaju ovog ukusnog jesenjeg deserta.
Sastojci:
Za koru:
- ⅓ šolja šećera
- ¼ šolje smeđeg šećera
- 1 ½ šolje višenamenskog brašna
- ½ kašičice praška za pecivo
- ¼ kašičice soli
- 10 kašika ohlađenog neslanog putera, isječenog na kockice
- ½ kašičice čistog ekstrakta vanile
- ⅓ šolja zobi
- ¼ kašičice mljevenog cimeta
Punjenje od jabuka:
- 3-4 šolje oguljenih, tanko narezanih jabuka (oko 3-4 jabuke)
- 1 kašika brašna za sve namene
- 2 kašike šećera
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica limunovog soka
Preljev:
⅓ šolja karamel sosa
Priprema:
Zagrij rernu na 180 stepeni. Tepsiju obloži folijom ili papirom za pečenje.
Ručnim mikserom ili samostojećim mikserom umuti šećer, smeđi šećer, brašno, prašak za pecivo i so dok se ne sjedine. Dodaj puter i vaniliju i miješaj dok se puter ne razbije na male nepravilne komade. Ako je potrebno, prstima utrljaj puter u brašno. Kada je smjesa mrvičasta, a puter veličine kamenčića, stavi u frižider dok pripremaš fil.
U posebnoj posudi pomiješaj sve sastojke za fil od jabuka. Miješaj dok se dobro ne sjedini.
Pola smjese za koru sipaj u posudu za pečenje. Utisni smjesu u ravnomjeran sloj da se formira kora. Preostalu smjesu ostavi sa strane. Na koru dodaj jabuke. Ređaj ih u čvrste slojeve, preklapajući komade. Umešaj ⅓ šolje zobenih pahuljica i ¼ kašičice cimeta u ostatak tijesta. Pospi po jabukama tako da malo pritisneš da se formiraju grudvice.
Pokrij folijom i peci 30 minuta. Skini foliju i peci još 25-30 minuta, dok korica ne porumeni, a jabuke ne omekšaju. Stavi pleh na rešetku da se ohladi. Prelij karamel sosom.
Posluži toplo, sobne temperature ili ohlađeno. Prelij sladoledom i karamel sosom.