Trenutno čitaš
Okus Italije kod kuće: Idealan recept za večeru sa prijateljima

Okus Italije kod kuće: Idealan recept za večeru sa prijateljima

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Zamisli ovo: ugodno veče kod kuće, opušten razgovor s prijateljima ispunjava toplinu doma, ugodna atmosfera, a iz kuhinje dolazi divan miris domaćeg italijanskog obroka…

Postoji nešto magično u dijeljenju obroka s prijateljima u toplini svog doma, a italijanska pasta je savršena za stvaranje nezaboravnog gastronomskog iskustva. Predstavljamo ti ukusan recept za pravu italijansku ukusnu pastu, koja je idealna za večeru s prijateljima kod kuće.

Pripremi se da impresioniraš svoje goste okusom Italije direktno iz tvoje vlastite kuhinje. Kombinacija živopisnog povrća, mirisnih biljaka i slanog parmezana, prenijeće tebe i tvoje prijatelje u srce Italije, sve to iz udobnosti tvog doma. Zato, dekoriši sto, zapali svijeće i uživajte zajedno u divnoj večeri ispunjenoj smijehom, dobrim razgovorom i okusom la dolce vita.

Sastojci:

Pročitaj
lokali u banja luci

Napomena: Ovaj recept je za 4 osobe.

  • 340 grama omiljene tjestenine (špageti, fettuccine ili penne dobro će poslužiti)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 4 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 mali crveni luk, fino nasjeckan
  • 1 crvena paprika, tanko narezana
  • 1 žuta paprika, tanko narezana
  • 1 tikvica, tanko narezana
  • 1 šolja cherry paradajza, prepolovljenih
  • 1/2 šolje crnih maslina, bez koštica i narezanih na kolutiće
  • 1/4 šolje svježeg bosiljka, natrganog
  • 1/4 šolje svježeg peršina, nasjeckanog
  • 1/2 šolje ribanog parmezana
  • So i crni biber po ukusu
  • Mljevena crvena paprika (po želji, za pikantan okus)
pexels

Priprema:

  1. Skuhaj tjesteninu: Stavi veliki lonac vode na šporet, posoli je i pusti da zavrije. Dodaj tjesteninu i kuhaj prema uputstvu na pakovanju dok ne bude al dente. Ocijedi tjesteninu i stavite je sa strane.
  2. Prži aromatične sastojke: U velikoj tavi zagrij maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodaj sitno nasjeckan češnjak i nasjeckani luk. Prži otprilike 2 minute, ili dok luk ne postane providan i mirisan.
  3. Dodaj povrće: Dodaj tanko narezane crvene i žute paprike, te tikvice u tavu. Prži ih još 5 minuta, ili dok povrće ne omekša.
  4. Dodaj Cherry i masline: Uzmi prepolovljen cherry i narezane masline, te dodaj ih u tavu. Kuhaj još 2-3 minute, dopuštajući cherry paradajzu da se lagano omekša.
  5. Pomiješaj sa tjesteninom: Dodaj skuhanu tjesteninu u tavu s povrćem. Pomiješaj sve kako bi se ravnomjerno rasporedili sastojci.
  6. Začini i ukrasi: Začini tjesteninu solju, crnim biberom i mljevenom crvenom paprikom (ako je koristiš za pikantan okus). Posipaj natrgani bosiljak i nasjeckani peršin po vrhu. Sve još jednom dobro promiješaj.
  7. Posluži: Prebaci tjesteninu u veliku posudu za posluživanje ili pojedinačne tanjire. Posipaj obilno ribanim parmezanom.
  8. Uživaj: Okupi svoje prijatelje za stolom, ulij malo vina i uživajte zajedno u okusu Italije kod kuće.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum