Ova italijanska čokoladna torta je idealna poslastica kojom ćeš oduševiti goste i prijatelje kojima voliš da pripremaš ovakve delicije. Tako bogata, tako kremasta i ukusna obradovaće svačija nepca, a mi ne znamo nikog ko ne voli čokoladu. Osim toga, zaista jednostavan za pripremu.
Evo recepta…
Sastojci za tortu:
- 1 šolja brašna
- 1/2 šolje nezaslađenog kakao praha
- 1 šolja šećera
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/4 kašičice soli
- 1 veliko jaje
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 1/2 šolje punomasnog mlijeka
- 1/4 šolje biljnog ulja
- 1/2 šoljice kafe ili kipeće vode
Za glazuru:
- 1/2 šolje pavlake
- 1 šolja mliječne čokolade
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema:
Zagrijati rernu na 180°C. Pripremiti tepsiju sa pek papirom i poprskati dno. Pomiješati šećer, brašno, kakao prah, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so u posudi. Staviti mlijeko, jaje, vaniliju i ulje i miksati lagano dok se dobro ne sjedini. Zatim povećati brzinu na srednju i miješati još 2 minute. Dodati kafu/kipeću vodu i miješati – smjesa će biti jako rijetka. Smjesu staviti u pripremljenu tepsiju. Peći oko 35 do 40 minuta. Ohladiti oko 10 minuta u tepsiji, a zatim nastaviti sa hlađenjem na rešetki do sobne temperature.
U međuvremenu napraviti glazuru. Otopiti komadiće čokolade na pari. Staviti vaniliju i pavlaku i miješati dok glazura ne postane pahuljasta i dobro sjedinjena. Na kraju premazati ohlađeni kolač. Ostaviti da se stegne minimalno 30 minuta.
Buon Appetito!
Izvor: gordonramsayclub.com