Jagode su “u sezoni“, a tržište je preplavljeno ovim mirisnim bobičastim voćem, koje obiluje vitaminima i mineralima.
Jagode su odličan izvor vitamina C i antioksidanata koji jačaju imunitet našeg organizma. Obiluju i prehrambenim vlaknima koji potiču pravilan rad crijeva. Dobar su izvor i vitamina A, B1 i B2, željeza, natrijuma, kalcijuma, kalijuma i fosfora.
U 100 grama svježih jagoda nalazi se oko samo 35 kalorija, pa se njihova konzumacija preporučuje osobama koje žele smršaviti ili održati određenu tjelesnu masu.
Kako pravilno oprati jagode?
Pomiješaj pola litre vode sa 100 ml sirćeta, pa u ovu kupku uroni kupljene jagode. Pusti da se namaču nekoliko minuta, pa ih potom isperi u čistoj vodi.
Ocat će ukloniti spore plijesni i bakterije s površine, zbog kojih voće počne brzo truliti. Jagode potom prebaci na papirnati ubrus, pa ih dobro osuši.
Oprane jagode stavi u čistu kutiju s odgovarajućim poklopcem i ostavi ih u frižider. Na ovaj način ostaće svježe nekoliko dana.
Kako pravilno kombinovati jagode?
Jagode se sjajno sljubljuju s čokoladom, drugim voćem poput banana, jabuka, krušaka, borovnica, malina, kupina, limuna, kao i orašastim plodovima poput badema i lješnjaka.
Sjajno će se spariti s mliječnim proizvodima poput mlijeka, slatkog vrhnja i kremastih sireva, zobenim pahuljicama i rižom, te začinima poput bosiljka, mente, cimeta, vanilije, kardamoma i đumbira.
Ovo fleksibilno voće može se iskoristiti i za pripremu slanih jela, poput svinjskih kotleta.