Smutiji nisu jedini način da pojedeš nešto svježe i zdravo za doručak. Ukusna jutarnja salata može se prilagoditi godišnjem dobu i sezonskom povrću, zavisno od toga šta je dostupno.
Ova salata za doručak ima hrskavu teksturu zahvaljujući grašku, rotkvicama i krastavcima, a dodavanje oraha je odličan način da dodaš zdrave masti u doručak.
Sastojci:
Za salatu:
- 2 velikih jaja
- 2 šolje zelene salate
- 4 rotkvice, tanko narezane
- 1/4 šolje graška
- 1 manji engleski krastavac, tanko narezan
- 2 kašike sjeckanih oraha
- Svježi kopar
Za balzamični dresing:
- 2 kašike balzamiko sirćeta
- 1 kašičica dižon senfa
- 1/4 šolje ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- So i biber
Priprema:
Zakuhaj mali lonac vode. Dodaj jaja i kuhaj 10 minuta, a zatim prebaci jaja u ledenu vodu na 3 minute. Oguli ih i prepolovi.
U međuvremenu napravi dresing tako što ćeš umutiti sve sastojke u maloj posudi ili tegli.
Pomiješaj zelenu salatu, rotkvice, grašak, krastavac i orahe u velikoj posudi i prelij malo dresinga. Dodaj u tanjir i na vrh stavi svježi kopar i polovine jaja.
Ključne riječi