Trenutno čitaš
Ovaj sunčani sicilijanski grad će ti platiti 5.000 eura da se tamo preseliš

Ovaj sunčani sicilijanski grad će ti platiti 5.000 eura da se tamo preseliš

Jysk
Jysk

Petralia Soprana, smještena na visokom grebenu, proglašena je jednim od najljepših sela u Italiji. Sicilija, najveće italijansko ostrvo, odiše dolce vita načinom života, uz mnogo sunčanih dana uz more i raskošnu hranu. A sada još jedan mali grad omogućava san o životu u njemu.

Petralia Soprana, koja se nalazi jugoistočno od glavnog grada Palerma, nudi novčane podsticaje za nove stanovnike. Gradsko vijeće se nada da će ovaj plan povećati sve manji broj stanovnika i oživjeti nenaseljene kuće.

Canva

Petralia Soprana je proglašena za jedno od najljepših sela u Italiji. Ali ako želiš živjeti tamo, moraš brzo podnijeti zahtjev. Petralia Soprana mami nove stanovnike isplatama od 5.000 eura. Sredstva su dostupna pojedincima ili porodicama koji odluče da presele svoje prebivalište u grad.

Da bi se kvalifikovali za grant, učesnici moraju takođe kupiti – i ako je potrebno obnoviti – imovinu u opštini. Planom se nadaju da će preokrenuti decenije depopulacije u Petralia Soprana. Grad sada ima 2.992 stanovnika i preko 50 nenaseljenih kuća.

Vrijeme je, međutim, od suštinske važnosti, jer prijave se trebaju podnijeti prije 10. maja 2023. Zainteresovani se trebaju obratiti direktno gradskom vijeću.

Canva

Od uskih uličica koje vijugaju pored srednjovjekovnih kamenih zgrada, možeš vidjeti maglovitu dolinu sve do zadimljene planine Etna. Na jednom kraju, monumentalna kamena crkva gleda na selo sa kamenjara.

Glavni trg oivičen je gracioznim renesansnim arkadama katedrale, koja je vjerovatno prvobitno bila džamija u 10. stoljeću kada su Arapi naselili ovu oblast. Normanski zvonik još uvijek prikazuje vizantijsko-arapske ukrase.

Spektakularni primjeri arapsko-normanskog stila arhitekture, koji je sada dobio status UNESCO-ve baštine, mogu se vidjeti u obližnjem Palermu.

Pročitaj

Život u Petralia Soprani je miran, osim tokom mnogih lokalnih svečanosti kao što su dani svetaca, karnevali i festivali hrane. Jedan sajam hrane posvećen je leći od koje se pravi tradicionalna supa začinjena divljim komoračem i cikorijom.

 

Izvor: euronews.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum