Čokoladna torta bez brašna? Savršenstvo. Ukoliko želiš jednostavan slatkiš, a voliš kikiriki puter, ovo je pravi recept za tebe. Za ovu tortu će ti trebati oko 35 minuta.
Sastojci
- 180 g tamne čokolade, grubo isjeckane
- pola šolje putera
- pola šolje putera od kikirikija + 3 kašike
- 1 šolja šećera
- 4 velika jaja
- pola šolje nezaslađenog kakao praha
- 3/4 šolje čokoladnih komadića
- 6 kašika slatkog vrhnja
Priprema
Zagrij rernu na 350° i namaži pleh ili poprskaj uljem u spreju. Stavi malu šerpu napunjenu otprilike do pola vodom na srednju vatru i pusti da prokuha.
Ubaci sjeckanu čokoladu, puter i pola šolje putera od kikirikija u posudu otpornu na toplotu i stavi preko šerpe sa vodom, pazeći da voda ne dodiruje dno posude. Miješaj dok se potpuno ne otopi.
Umuti šećer, pa dodaj jaja, jedno po jedno, dobro miksajući nakon svakog dodavanja. Dodaj kakao prah i muti dok se ne sjedini.
Sipaj tijesto u pripremljenu tepsiju i zagladi vrh. Peci dok se ne stegne u sredini i dok vrh ne bude više sjajan, 30 do 35 minuta. Ostavi da se ohladi.
Napravi ganache: stavi komadiće čokolade u malu zdjelu otpornu na toplinu. U malom loncu na srednje jakoj vatri stavi vrhnje da provri, a zatim prelij čokoladu. Ostavi da odstoji 1 minut, a zatim umuti dok ne postane glatko. Stavi preostale 3 kašike putera od kikirikija. Prelij ganache preko torte i zagladi sa lopaticom.
Ukrašavanje: Koristeći malu kašiku, stavi maslac od kikirikija u horizontalne linije na ganache niz tortu. Čačkalicom prevuci okomite linije kroz ganache i puter od kikirikija preko torte. Naizmjenično povuci od vrha do dna, a zatim odozdo prema vrhu sa svakim redom. Ostavi da se stegne 15 minuta prije rezanja.