Trenutno čitaš
Lisnati trokutići sa jabukama i rumom koje ćeš obožavati

Lisnati trokutići sa jabukama i rumom koje ćeš obožavati

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Nismo sigurni da nam kuća može bolje mirisati osim kad propržimo jabuke i cimet.  Jednostavno, ponekad jedan sastojak ne možemo ni zamisliti bez drugog, a jabuke i cimet su idealna kombinacija u svim mogućim varijantama: sa tijestima i biskvitima, u čajevima, uz sladoled od vanilije ili uz preliv od vruće čokolade. Ovog puta donosimo zanimljiv recept za trokutiće sa jabukama i cimetom, začinjenim rumom, koji će biti tvoja nova omiljena poslastica.

Za lisnate trokutiće sa jabukama koristi se kupovno lisnato tijesto, pa ih je  veoma lako napraviti, a sasvim jednostavan twist donosi takvo osvježenje dobrog starog poznatog ukusa jabuka i cimeta, da ćeš morati uzeti još jedan… i još jedan. Prosto je nemoguće pojesti samo jedan trokutić.

Sastojci za lisnate trokutiće sa jabukama, začinjenim rumom:

  • 3 jabuke
  • 15 g maslaca
  • 50 g šećera
  • ½ čajne kašičice mljevenog cimeta
  • prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
  • ½ kašičice soka od limuna
  • 3 kašike začinjenog ruma
  • 1 pakovanje lisnatog tijesta
  • 1 jaje
  • 125 g šećera u prahu
  • ½ čajne kašika ekstrakta vanilije
Profimedia

Priprema lisnatih trokutića sa jabukama, začinjenim rumom:

Jabuke oguli i nareži na sitne kockice. Na maslacu jabuke preprži 10 minuta, dodaj im šećer, cimet, muškatni oraščić i limunov sok. Na kraju dodaj i 2 kašike začinjenog ruma i nastavi kuvati jabuke dok ne omekšaju, otprilike još 5 minuta.

Ostavi sa strane da se fil ohladi. Zagrij rernu na 175 stepeni. Lisnato tijesto izreži na 6 kvadrata. Na polovinu svakog kvadrata stavi po jednu punu kašiku fila. Rubove tijesta koji će se spojiti premaži umućenim jajetom, preklopi svaki kvadrat tijesta u trokut i spojeve pritisni viljuškom.

Gornju površinu svakog trokuta takođe premaži jajetom. Peci 20 do 25 minuta, dok trokutići ne dobiju zlatnu boju.

Pročitaj
kolač od jabuka

Pomiješaj šećer u prahu s preostalom kašikom začinjenog ruma, ekstraktom vanilije i  kašikom vode. Sve zajedno miješaj dok ne dobiješ glatku smjesu, a zatim nježno prelij lisnate trokutiće.

Ako je smjesa pregusta, dodaj malo vode.

Uživaj u poslastici!

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum