Nismo sigurni da nam kuća može bolje mirisati osim kad propržimo jabuke i cimet. Jednostavno, ponekad jedan sastojak ne možemo ni zamisliti bez drugog, a jabuke i cimet su idealna kombinacija u svim mogućim varijantama: sa tijestima i biskvitima, u čajevima, uz sladoled od vanilije ili uz preliv od vruće čokolade. Ovog puta donosimo zanimljiv recept za trokutiće sa jabukama i cimetom, začinjenim rumom, koji će biti tvoja nova omiljena poslastica.
Za lisnate trokutiće sa jabukama koristi se kupovno lisnato tijesto, pa ih je veoma lako napraviti, a sasvim jednostavan twist donosi takvo osvježenje dobrog starog poznatog ukusa jabuka i cimeta, da ćeš morati uzeti još jedan… i još jedan. Prosto je nemoguće pojesti samo jedan trokutić.
Sastojci za lisnate trokutiće sa jabukama, začinjenim rumom:
- 3 jabuke
- 15 g maslaca
- 50 g šećera
- ½ čajne kašičice mljevenog cimeta
- prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
- ½ kašičice soka od limuna
- 3 kašike začinjenog ruma
- 1 pakovanje lisnatog tijesta
- 1 jaje
- 125 g šećera u prahu
- ½ čajne kašika ekstrakta vanilije
Priprema lisnatih trokutića sa jabukama, začinjenim rumom:
Jabuke oguli i nareži na sitne kockice. Na maslacu jabuke preprži 10 minuta, dodaj im šećer, cimet, muškatni oraščić i limunov sok. Na kraju dodaj i 2 kašike začinjenog ruma i nastavi kuvati jabuke dok ne omekšaju, otprilike još 5 minuta.
Ostavi sa strane da se fil ohladi. Zagrij rernu na 175 stepeni. Lisnato tijesto izreži na 6 kvadrata. Na polovinu svakog kvadrata stavi po jednu punu kašiku fila. Rubove tijesta koji će se spojiti premaži umućenim jajetom, preklopi svaki kvadrat tijesta u trokut i spojeve pritisni viljuškom.
Gornju površinu svakog trokuta takođe premaži jajetom. Peci 20 do 25 minuta, dok trokutići ne dobiju zlatnu boju.
Pomiješaj šećer u prahu s preostalom kašikom začinjenog ruma, ekstraktom vanilije i kašikom vode. Sve zajedno miješaj dok ne dobiješ glatku smjesu, a zatim nježno prelij lisnate trokutiće.
Ako je smjesa pregusta, dodaj malo vode.
Uživaj u poslastici!