Trenutno čitaš
Novo istraživanje otkriva šta te najviše čini srećnom osobom

Novo istraživanje otkriva šta te najviše čini srećnom osobom

Želiš da se osjećaš sretnije i poboljšaš svoj osjećaj blagostanja tokom dana? Novo istraživanje nudi pravo rješenje, a to je da razgovaraš sa prijateljem.

Intrigantan rezultat nove studije rađene među studentima univerzitetskih kampusa, pokazuje da nije važno koliko je dubok razgovor ili o čemu razgovaraš sa prijateljem, otkrili su istraživači. Čak i kratak razgovor u kojem se samo pozdravite, malo popričate ili se šalite imaće isti efekat.

pexels

7 vrsta razgovora sa prijateljem

U studiji, učesnici su zamoljeni da imaju jedan od sedam različitih mogućih razgovora sa jednim od svojih prijatelja. Ti razgovori su se dijelili na sljedeće vrste razgovora:

  • Samo nadoknađujemo propušteno vrijeme
  • Značajan i dubok razgovor
  • Šalimo se i smijemo
  • Izražavanje brige i podrške
  • Samo slušamo
  • Vrednovanje drugih i njihovog mišljenja
  • Davanje iskrenih komplimenata
pexels

Rezultati istraživanja

Na kraju dana, učesnici su ispunili anketu o svojim emocijama i kako im je prošao dan. Pitali su ih da li se osjećaju usamljeno ili povezano i da li se osjećaju pod stresom ili smireno. Kao što su istraživači očekivali, oni koji su imali barem jedan razgovor, bilo koje vrste osjećali su se bolje na kraju dana od onih, koji nisu uopšte ni sa kim razgovarali.

Ali istraživači su takođe očekivali da će neke vrste razgovora – možda smisleni razgovori ili oni u kojima je izražena briga – imati dublji pozitivan efekat od onih u kojima su se jednostavno šalili ili samo nadoknadili vrijeme.

pexels

Na njihovo iznenađenje, tip razgovora koji su učesnici vodili nije bio važan. “Poboljšanje sreće i blagostanja, bilo je isto za sve vrste razgovora. Ovi rezultati sugerišu da je jednostavan čin kontaktiranja i uspostavljanja kontakta s prijateljem, dovoljan sam po sebi da poboljšaš svoje blagostanje” rekao je Jeffrey Hall, profesor studija komunikacija na Univerzitetu u Kanzasu i koautor studije. On je rekao da je svih sedam tipova razgovora, bilo prikazano u prethodnim istraživanjima kako bi se ljudi osjećali povezaniji, a studija je imala za cilj otkriti koji tipovi razgovora su najvažniji za odnose. “Jedna od poruka ove studije je da postoji mnogo puteva ka istom cilju”, rekao je.

Više razgovora učiniće te sretnijom osobom

Iako se činilo da nije važno kakvu vrstu razgovora su učesnici vodili, bilo je važno koliko su ih imali. Svi koji su imali bilo koji od sedam razgovora vidjeli su korist, ali su oni koji su imali nekoliko razgovora u istom danu vidjeli veću korist. I oni koji su razgovarali licem u lice barem jednom, takođe su vidjeli više poboljšanja u svom blagostanju od onih čiji su razgovori bili putem telefona, društvenih mreža ili video poziva.

Zašto čak i samo šala ili nadoknada vremena s prijateljem, mjerljivo povećavaju naše blagostanje? I zašto se zbog nekoliko interakcija s prijateljima osjećamo još bolje? Prema profesoru Jeffreyu Hallu i njegovim koautorima, to je zbog naše osnovne ljudske potrebe da pripadamo. I ova i prethodna istraživanja pokazuju, da ovih sedam vrsta razgovora mogu pojačati osjećaj povezanosti ljudi.

Pročitaj

pexels

Komunikacija je ključna

“Ovo podržava ideju da koristimo komunikaciju, kako bismo zadovoljili svoju potrebu za pripadanjem i čineći to, pomaže nam da upravljamo stresom”, rekao je istraživač Jeffrey Hall. Na kraju krajeva, saznanje zašto nas brzi razgovor s prijateljem, čini sretnima i smanjuje naš stres možda i nije toliko važno za javnost. Ono što je važno je da znamo da funkcioniše. To što smo sretni može nas učiniti produktivnijim, tako da je vrijedno odvojiti vrijeme za barem jedan brzi razgovor s prijateljem svaki dan.

Pozovi prijatelja na druženje i razgovor

Zato samo naprijed, pošalji poruku prijatelja ili ga pozovi telefonom, nađite se na kafi, ručku ili prošetajte. Kratak razgovor je sve što ti treba, a nauka kaže da ćeš biti sretnija i produktivnija osoba.

Izvor: inc.com

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum