Trenutno čitaš
Kumkvat – zlata vrijedno voće koje ne konzumiramo dovoljno

Kumkvat – zlata vrijedno voće koje ne konzumiramo dovoljno

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Mnoge agrume konzumiramo zbog njihovog visokog nivoa vitamina C. Posebno zimi. Ipak, neke supernamirnice, koje pored vitamina C sadrže i mnoge druge važne nutrijente za naš organizam, zaboravljamo. Jedna od njih je i kumkvat.

Kumkvat je zlata vrijedno južno voće za koje se smatra da potiče iz Kine i poznat je pod nazivima „chin-chit“ (zlatna narandža), „chin-kan“ (zlatna mandarina) i „chin-tou“ (zlatni grah). Zbog svog patuljastog rasta, bogate krošnje, lijepih cvjetova i malih narandžastih plodova, popularan je i kao ukrasno drvo.

kumkvat
Foto: Freepik

Plodovi kumkvata su blijedonarandžaste boje i ovalnog oblika, i za razliku od svojih drugih južnih „rođaka“, kumkvat se jede sa korom. Osim što je odličnog ukusa, kumkvat je odličan za naš organizam i sadrži vitamin A, C i E, B1, B2,  mineral kalcijuma, kalijuma i željeza, omega 3 i omega 6 masne kiseline, karoten, tanin, pektin.

Koje su zdravstvene dobrobiti kumkvata?

Jača imunitet

Ovaj slatki citrus sadrži veliku količinu vitamina C koji nam pomaže u održavanju jakog imuniteta i borbi protiv prehlade i gripe. U 100g kumkvata nalazi se 43,9 mg vitamina C, što je 73% preporučene dnevne doze.

kumkvat
Foto: Shutterstock

Štiti organizam od karcinoma i infekcija

Visoka koncentracija antioksidanata poput vitamina A, C i E te flavonoida poput karotena, tanina i pektina štiti organizam od slobodnih radikala i pomaže u liječenju hroničnih bolesti.

Održava zdravlje očiju

Kumkvat sadrži beta karotene i veliku količinu vitamina A koji su poznati kao čuvari zdravlja naših očiju. Oni djeluju kao antioksidanti u stanicama očiju i sprečavaju nastanak mrene ili katarakte.

Pomaže u izbacivanju kamenca

Prirodne limunske kiseline u citrusima imitiraju želučanu kiselinu i podstiču žuč da izbaci kamenac. Pomaže u snižavanju lošeg holesterola od kojeg se sastoji većina bubrežnih kamenaca, pa tako radi na njihovoj prevenciji. Takođe pomaže kod zatvora, nadutosti, gasova i grčeva.

Foto: Freepik

Poboljšava kardiovaskularno zdravlje

Ovaj zlatni plod snižava holesterol i trigliceride u krvi i tako smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. S obzirom na to da je bogat kalijumom (u 100g sadrži 186 mg kalijuma), normalizuje krvni pritisak i otkucaje srca.

Pročitaj
Aleksandra Dobrijević, gdja.teglica

Daje nam energiju

100g kumkvata sadrži 20mg magnezijuma koji je važan za normalno funkcionisanje naših mišića, dok riboflavin iz ovog ploda ubrzava metabolizam.

Poboljšava zdravlje kože i kose

Kao i svako voće bogato vitaminom C, poboljšava zdravlje naše kože i kose. Pomaže u sintezi kolagena koji kožu održava mladom i svježom, dok dovoljna količina ovog vitamina pospješuje rast kose.

Prati nas

   

© 2025 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum