Trenutno čitaš
Poslastice iz kuhinje Zdravka Kulinarka koje ćeš praviti svaki dan

Poslastice iz kuhinje Zdravka Kulinarka koje ćeš praviti svaki dan

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Na Instagramu, neiscrpnom izvoru inspiracije, pronašli smo fantastičan “zdravi” profil ukusnih i slatkih recepata, koji će zasigurno probuditi u svima inspiraciju i motivaciju za kuhanje. Naime, Stefan Božić, poznatiji na Instagramu kao Zdravko Kulinarko, kreira slatke poslastice i donosi zdravije navike u kuhinju svojih pratilaca.

Foto: Instagram/zdravko.kulinarko

Po struci je inženjer poljoprivrede iz Požege, a kuhanje je njegov hobi, koji je vremenom prerastao u veliku ljubav i strast. Otac je dvoje djece, Angeline i Ignjata, koji su ujedno i Stefanovi najveći obožavaoci, a i degustatori njegovih čarobnih poslastica. Stefan nam je u našem online razgovoru otkrio otkud ljubav i inspiracija za kuvanje, te šta je must have svake kuhinje za pripremu zdravih slastica. Sa nama je podijelio i svoj omiljeni i ultra brzi recept dok čekamo izdavanje njegove druge knjige recepata u narednih par mjeseci i opremanje studija gdje ćemo imati priliku da gledamo šta će Stefan krčkati u svojoj kuhinji od slatkih, ali i slanih jela.

Kako se rodila ljubav prema kuvanju i kako si se odlučio da pripremaš baš poslastice?

Stefan: Ideja u startu je bila da pravim slana i slatka jela, ali nekako sam vremenom shvatio da više uživam u slatkišima, pa sam spontano krenuo sa kreiranjem i pripremom slatkih jela. Ispostavilo se da je to pravi pogodak jer se ljudi više muče sa idejama za slatkiše. To sve naravno ne znači da neću spremati i slana jela. 🙂

Odakle crpiš inspiraciju za svoje recepte?

Stefan: Ideje su u početku bile sa raznih sajtova, pinteresta, drugih kuvara. Onda sam počeo da prilagođavam recepte našem podneblju i namirnicama koje se kod nas mnogu naći. To je bilo izazovno prije par godina jer pojedini sastojci nisu mogli da se pronađu kod nas. Sada je drugačije jer sve potrebne namirnice za zdraviju varijantu poslastica koje pripremam mogu da se kupe i kod nas. Recepte najčešće smišljam i kreiram kao kombinacije svojih nekoliko recepata i prosto kada nešto uđe u krv i kada postoji ljubav prema nečemu ideje same naviru, a izvor je neiscrpan.

Šta je must have svake kuhinje?

Stefan: Od namirnica bih rekao ovsene pahulje, kikiriki puter, med i recimo kokosovo mlijeko. A od uređaja – dobar sjecko i dobar blender, koji završavaju svaki posao.

Od svih eksperimenata iz svoje kuhinje šta bi izdvojio kao posebno?

Stefan: Volim da eksperimentišem i isprobavam razne kombinacije ukusa. Najviše volim voćne kolače pa nerijetko jedan recept pravim više puta sa više kombinacija voća i na taj način biram adekvatno voće koje se najbolje uklapa sa ostalim sastojcima.

Koji je tvoj omiljeni i brzi recept koji bi preporučio našim Ultra čitaocima?

Stefan: Omiljeni brzi recept je definitivno ovseni sendvič kolač sa čokoladom. Vrlo lako i brzo se pravi, a takođe mislim da je to recept koji se najviše dopada mojim pratiocima.

Sastojci: 

●180g ovsenih pahulja⁣
●100g samljevenih ovsenih pahulja⁣
●120g mljevenih oraha⁣
●120g meda⁣
●1 kašičica vanilinog ekstrakta⁣
●prstohvat soli⁣

●170g tamne čokolade (70% kakaa)⁣
●180g kikiriki putera⁣

1) Pomiješati sve sastojke osim čokolade i kikiriki putera u jednoj posudi dok se smjesa ne sjedini⁣.
2) Prebaciti 3/4 smjese u kalup 20x20cm prethodno obložen pek papirom i dobro ispritiskati i ostaviti u frižider⁣.
3) Na pari istopiti čokoladu i kikiriki puter i sipati u kalup preko baze ravnomjerno rasporedjujući⁣.
4) Preko još istopljenog čoko fila posuti ostatak prve smjese blago pritiskajući u čokoladu⁣.
5) Vratiti u frižider na makar 2 sata da se čoko fil stegne⁣.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum