Trenutno čitaš
Ova riječ se najviše koristi u sretnim i uspješnim vezama, potvrđuju psiholozi

Ova riječ se najviše koristi u sretnim i uspješnim vezama, potvrđuju psiholozi

Psiholozi su proučavali više od 40.000 partnera na terapiji za parove. Iako je svako partnerstvo jedinstveno, sa svojim skupom izazova, postoji jedna stvar koja je zajednička svim parovima, a to je da želimo da budemo cijenjeni. Da dobijemo priznanje za naš trud. Želimo da nas vide.

pexels

Uspješna veza zahtijeva entuzijastičnu kulturu uvažavanja i poštovanja, u kojoj smo jednako dobri u uočavanju stvari koje naši partneri rade kako treba, kao i u uočavanju onoga što rade pogrešno. Ali lako je upasti u zamku, da vidimo samo ono što naš partner ne radi. Razvijamo narativ u kojem smo mi ti koji ulažemo sav trud i počinjemo vjerovati da je to istina. Da bismo se riješili ovog toksičnog načina razmišljanja, potrebno je izgraditi novi: skenirati pozitivne stvari i reći “hvala”.

Kako ući u način razmišljanja uvažavanja?

Vjerovatno po cijeli dan, gotovo bez razmišljanja, govoriš „hvala“ svojim kolegama, prodavaču u supermarketu ili strancu koji ti pridrži vrata. Ali u našim najintimnijim odnosima, možemo zaboraviti koliko je zaista važno reći “hvala”. “Za mnoge parove s kojima smo radili, otkrili smo da kada je jedna osoba započela ciklus uvažavanja, drugoj je postalo lako da se pridruži i ojača”, poručuju psiholozi, bračni terapeuti.

pexels

Evo zadataka kako da unaprijediš svoju ljubavnu vezu

  • Korak 1: Budi antropolog

Pazi na svog partnera, kad god možeš. Zapiši šta radi, šta voli, posebno pozitivne stvari! Nemoj zapisivati ​​negativne strane. Imaj na umu da je oprao/oprala suđe, pokupio/pokupila igračke razbacane po cijeloj dnevnoj sobi i skuhao/skuhala ti kafu. Ne moraš da kriješ činjenicu da špijuniraš partnera. Možeš reći svom partneru da ga posmatraš, kako bi bolje shvatio/shvatila njihov dan i sve što rade.

  • Korak 2: Uvijek reci “hvala”

Zahvali partner/partnerki na nečem rutinskom, šta radi kako treba, čak i ako je mala stvar, čak i ako to radi svaki dan! Ali nemoj samo reći “Hej, hvala.” Reci zašto ti je ta mala stvar velika stvar: „Hvala što mi kuhaš kafu svako jutro. Volim se buditi uz miris kafe i tvoje zvukove u kuhinji. To me samo tjera da započnem dan kako treba.”

pexels
  • Korak 3: Napravi listu

Napravi brzu listu svega što svaki radite kao par, a zatim odaberite nekoliko stvari koje ćete odbaciti. Ako ti uvijek vodiš djecu u školu, umjesto toga neka partner to učini neke dane u sedmici. Ako partner uvijek sprema večeru i baca smeće, uradi ti to neke dane u sedmici.

Pročitaj

  • Korak 4: Zaboravi prošlost i budućnost – fokusiraj se na sadašnjost

Pokušaj razdvojiti negativna osjećanja o onome što se dogodilo u prošlosti. Fokusiraj se na ovdje i sada, na ovaj specifičan trenutak, na ovu konkretnu osobu. Zapitaj se: „Da li sam imao/imala neka negativna osjećanja, prije nego što je ova veza ikada počela? sa kim? Šta je pokrenulo ta osjećanja?, da li sam zaglavljen/zaglavljena u prošlosti?” Identifikovanje, imenovanje i pronalaženje ovih vrsta negativnih misli i osjećaja, može ti pomoći da ih otpustiš. Zapamti, pokušavaš promijeniti vlastite mentalne navike. Ne mijenjaj partnera. Konačno, način na koji partneri razmišljaju i kako se osjećaju, nije pod tvojom kontrolom. Ali promjena vlastitog načina gledanja na svijet je moćna. Prekidaš ciklus negativnosti i kritkikovanja partnera i to može napraviti značajnu razliku za napredak vaše veze.

 

Izvor: cnbc.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum