Trenutno čitaš
Karamel cheesecake koji će te oduševiti!

Karamel cheesecake koji će te oduševiti!

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Slojevi ukusne karamele, kreme sa mirisnom vanilijom i keks sa maslacem čine fantastičan zalogaj kojem je teško odoljeti. Dulce de leche je latinoamerički specijalitet, koji bi se doslovno mogao prevesti kao “slatko od mlijeka”.

Kremasti namaz od karamele je idealan dodatak palačinkama, sladoledu ili kolačima, kao što je cheesecake. Dulce de leche možeš kupiti, ili ga napraviti i jednostavno kod kuće. Pripremi tokom prazničnih dana ovaj ukusni cheesecake sa karamelom i obraduj svoje ukućane.

Shutterstock

Sastojci potrebni za caramel cheesecake:

Kora od keksa:

  • 260 g graham krekera ili keksa
  • 50 g šećera
  • 140 g rastopljenog maslaca

Krema:

  • 700 g krem sira (masnijeg)
  • 65 g šećera
  • 400 g dulce de lechea
  • 125 g kiselog vrhnja
  • 1 kašika ekstrakta vanilije
  • ¼ kašike soli
  • 3 velika jaja
  • Pahuljice morske soli za posipanje (po želji)

Priprema caramel cheesecakea:

Stavi 2 sloja čvrste folije na radnu podlogu i stavi na nju kalup za torte od 22 cm u sredinu. Čvrsto ga s vanjske strane omotaj folijom kako bi bio zaštićen od vode prilikom pečenja.

Krekere ili kekse usitni u multipraktiku dok se ne naprave fine mrvice. Dodaj šećer, zatim otopljeni maslac i miješaj, dok se mrvice ravnomjerno ne navlaže. Premjesti mrvice u kalup. Utisni smjesu na dno i gornje stranice pa ostavi da se hladi. Zagrij rernu na 175°C. Izmiješaj krem sir srednjom brzinom dok ne postane pjenast, oko 2 minute. Pomiješaj šećer, oko ¾ dulce de lechea, kiselo vrhnje, ekstrakt vanilije i so. Miksaj smjesu dok ne postane glatka, oko 2 minute.

Pročitaj
kolagen

Dodaj jedno po jedno jaje, miksajući nakon svakog dodavanja na srednje niskoj brzini. Sipaj tijesto u pripremljenu koru od keksa. Nekoliko puta udari kalupom po podlozi, kako bi nestali mjehurići vazduha.

Stavi kalup u lim za pečenje i sipaj 1 šolju vruće vode u lim. Peci kolač 1 sat ili dok se rubovi kolača ne stvrdnu, a sredina bude još lagano meka. Ugasi rernu i ostavi da se kolač ohladi sat do dva. Izvadi ga iz rerne i kada se ohladi pokrij plastičnom folijom i stavi u frižider na najmanje sat vremena, a najbolje preko noći.

Nožem prođi rubovima kalupa i skini ga. Prelij kolač dulce de lecheom i prema želji pospi sitnom morskom soli. Po želji ga možeš ukrasiti i kupovnim caramel bombonama.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum