Mafini od ovsenih pahuljica savršeni su za doručak ili užinu u pokretu. Borovnice su čarobno voće koje ima nevjerovatan ukus i prepune su vitamina i antioksidanata, a ovsene pahuljice mafine čine odličnim izvorom vlakana.
Sastojci:
- 3 šolje ovsenih pahuljica
- 1 ¼ šolje nemasnog mlijeka
- ½ šolje soka od jabuka
- ⅓ šolje upakovanog svijetlo smeđeg šećera
- 1 kašika naribane limunove korice
- ¼ šolje limunovog soka
- 2 velika jaja, lagano umućena
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- ½ kašičice soli
- 1 šolja smrznutih ili svježih borovnica
Priprema:
Zagrijati rernu na 250°C. Kalup za mafine premazati sprejem za kuvanje. Pomiješati pahuljice, mlijeko, sok od jabuke, smeđi šećer, limunovu koricu, limunov sok, jaja, prašak za pecivo, vaniliju i so u velikoj posudi. Ubaciti smrznute ili svježe borovnice u smjesu, pa lagano promiješati.
Rasporediti smjesu u pripremljene čaše za mafine. Peći 25 minuta, hladiti 10 do 15 minuta mafine u kalupima, a zatim ih izvaditi i poslužiti.
Prijatno!
Izvor: eatingwell.com
Ključne riječi