Trenutno čitaš
Ljetna pasta sa kukuruzom i tikvicama

Ljetna pasta sa kukuruzom i tikvicama

pasta sa kukuruzom
Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Tjestenina od kukuruza i tikvica s parmezanom je brzo, jednostavno i zdravo ljetno jelo. Jednostavno se priprema, a ljetno povrće se odlično nadopunjuje sa začinskim biljem i pastom. U ovoj laganoj i zdravoj tjestenini od tikvica nema sosa, ali uz sve okuse ovog jela, neće ti biti ni potreban.

pasta sa kukuruzom
Foto: 31daily.com
Sastojci:

340g orecchiette ili farfalla tjestenine, kuvane

1 kašika maslinovog ulja

3 kašike putera

3 čena bijelog luka

4 male tikvice narezane na kockice

1 šolja kuvanog kukuruza (može i smrznuti)

3 do 4 mladog luka (bijeli i zeleni dio držati odvojeno)

1 kašičica italijanskih začina

so i crni biber po ukusu

svježi limunov sok, po ukusu

1/2 šolje parmezana

Pročitaj
wabi sabi

1/4 do 1/2 kašičice pahuljica crvene paprike

svježi natrgani bosiljak, origano ili peršun

Priprema:

Tjesteninu skuvati al dente u slanoj vodi prema uputstvu na pakovanju; oko 9 minuta za orecchiette. Rezerviši 1/2 šolje vode za tjesteninu.

Zagrij ulje i puter u velikoj tavi na srednjoj vatri. Dodaj bijeli luk i bijeli dio mladog luka; kuhaj često miješajući, dok ne zamiriše; oko 1 minute.

Umiješaj tikvice, kukuruz i italijanski začin. Kuvati povremeno miješajući dok tikvice ne omekšaju i skuvaju se; oko 3 do 4 minute. Začini solju i biberom.

Dodaj tjesteninu i polovinu rezervisane vode za tjesteninu u tavu, miješajući da se premaže. Kuvaj 1 minutu i dodaj još vode za testeninu po potrebi. Umiješaj zeleni dio mladog luka, parmezan i ljuspice crvene paprike. Probaj i začini solju i biberom po potrebi. Posluži u zdjelicama za tjesteninu, ukrasi s još mladog luka, svježeg začinskog bilja i malo maslinovog ulja.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum