Postoji veliki broj opcija za vegane, neke su komplikovanije od drugih, ali zašto ne iskoristiti jednostavne, relativno brze i u većini slučajeva zdrave ideje za veganski obrok. Donosimo tri veganska recepta, koji čekaju da ih probaš!
Sendvič sa humusom i povrćem
Prepun proteina i veoma sočan veganski sendvič, kojem ćemo se uvijek vraćati nudi obilje teksture, okusa, proteina i veoma je jednostavan za pripremu.
Sastojci:
Paradajz
Avokado
Crveni luk
Krastavac
Klice
Humus – koristite kupljeni u trgovini ili napravite ovaj domaći humus
Omiljeni hljeb
Mineralna so
Mljeveni biber
Priprema:
Ako voliš tostirani hljeb, započni pripremu tostiranjem. Na obje kriške hljeba namazati sloj humusa, poredati sve sastojke, posuti začinima obje kriške hljeba, prepoloviti sendvič na pola i uživati u zdravim zalogajima. Jednostavno, ukusno i spremno za nekoliko minuta!
Proljetna salata
Malo sjeckanja i miješanja, lagana priprema i izdašna salata je spremna!
Sastojci:
3/4 šolje suve isprane kvinoje
1 ½ šolje balsamik tofua
1 ½ šolje parene ili blanširane boranije (isječeno)
1 ½ šolje prepolovljenih jagoda
1 šolja tanko isečenih rotkvica
4 šolje zelenila po želji (špinat, blitva)
½ šolje balzamičnog preliva po izboru
Priprema:
Kuhati kvinoju prema uputstvu na pakovanju. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Pomiješati sve preostale sastojke u velikoj posudi da se sjedine. Servirati!
Rezanci sa tahini sosom i povrćem
Ljepota je u jednostavnosti. Rezanci u povrću I tahini sosu idealan su veganski obrok.
Sastojci:
100 grama heljdinih rezanaca
100 grama tikvica
100 grama šargarepe
Sos
2 kašike tahini putera
2 kašike soja sosa ili tamari
1 kašika začinjenog pirinčanog sirćeta
1 češanj belog luka (mljevenog)
1 kašičica svežeg mljevenog đumbira
1/4 kašičice crvene paprike
¼ do ½ šolje vode
Priprema:
Skuvati rezance prema uputstvu sa pakovanja. Tikvice i šargarepu tanko narežite. Stavite u posudu zajedno sa kuhanim rezancima, ostavite malo vode od rezanaca za umak.
U posebnoj posudi umutiti sastojke za sos. Dodajte toliko vode da se sos razrijedi tako da obloži rezance.
U sos dodati rezanca, tikvice i šargarepu. Preko sipati sjemenke susama, korijander i čili papričicu u prahu.
Izvor: wellandgood.com