Ako si neko ko voli slatko i nikada ti nije dovoljno grickalica i kolačića – nisi izuzetak. Prema Američkom udruženju za srce, amerikanci u prosjeku unose 77 grama dodatnog šećera dnevno, što je trostruko više od preporučene dnevne količine. Da bismo dali vizualni prikaz, četiri grama šećera, kako je navedeno na etiketi nutritivne vrijednosti, jednako je jednoj čajnoj kašičici šećera, tako da je 77 grama, nešto manje od pola šolje šećera!
Američko udruženje za srce, takođe je otkrilo da vodeći izvor dodanog šećera dolazi iz pića (gazirani i ostali sokovi), a zatim slijede grickalice i deserti. Dodani šećer, za razliku od prirodnog šećera, su šećeri ili sirupi koji se dodaju tokom obrade ili pripreme hrane. Mogu učiniti hranu ukusnom, ali previše šećera može izazvati ozbiljan haos u tijelu i u umu. Na primjer, Harvard Health Publishing je objavio, da je povećani unos šećera povezan sa svime, od dijabetesa i debljanja, do bolesti masne jetre.
Izbacivanje dodanih šećera na mjesec dana, može se u početku činiti teškim, ali koristi koje to može donijeti su vrijedne toga. Od smanjenog rizika od dijabetesa do boljeg zdravlja crijeva i manje anksioznosti, pročitaj o nevjerovatnim efektima odricanja od šećera na trideset dana.
Manje upala u tijelu
Istraživanje iz 2006. godine, sugeriše da šećer može biti direktno povezan s hroničnom upalom. Hronična upala, koja pogađa skoro 125 miliona amerikanaca, povezana je sa širokim spektrom bolesti, uključujući dijabetes, kardiovaskularne bolesti, Alchajmerovu bolest i artritis. Naučiti živjeti bez dodanog šećera, može pomoći u smanjenju rizika od ovih bolesti.
Smanjen rizik od raka
Allison Tallman, registrovana dijetetičarka dijeli istraživanje, koje pokazuje da kada odustanemo od šećera, takođe možemo smanjiti rizik od određenih karcinoma. “Neka istraživanja sugerišu da konzumacija šećera ‘hrani’ kancerogene stanice čak i sa onima koje već imaju rak,” kaže ona, “oni koji konzumiraju višak šećera, možda zamjenjuju hranu bogatu hranjivim tvarima ovom hranom s praznim kalorijama, što dovodi do lošeg kvaliteta ishrane.”
Povećana energija
“Dok je šećer izvor energije, vrsta izvora, odnosno kvalitet, je najvažnija stvar”, kaže Tallman. Ona ističe da rafinisani šećer, poput onih koji se nalaze u prerađenoj hrani, keksu, čipsu, slatkišima i kolačima, može učiniti da se osjećamo tromo i letargično. “Odricanjem od ove hrane, a time i šećera, vjerovatno ćemo povećati svoju energiju i osjećati se bolje nego ikad”, dodaje ona.
Bolje zdravlje crijeva
Ako si neko ko se bori sa nadimanjem i nepredvidivim sistemom za varenje, možda treba da probaš ovo – kako se ispostavilo, smanjenje šećera na mjesec dana može biti od koristi za zdravlje probave. Na primjer, može pomoći u postizanju bolje ravnoteže dobrih crijevnih bakterija. „Šećer i rafinisani ugljeni hidrati hrane loše bakterije u crijevima, koje mogu dovesti do probavnih problema“, objašnjava Jenny Askew, integrativna i funkcionalna dijetetičarka i predsjednica Klinike za ishranu za zdravlje probave. Ovi probavni problemi uključuju sve, od gasova i nadimanja do dijareje i zatvora. “Ovo takođe može doprinijeti upalnim stanjima – pomislite na akne, glavobolje i osip”, dodaje ona.
Bolje zdravlje zuba
Od kad smo bili djeca, šećer je bio sinonim za karijes – i to s dobrim razlogom. Prema Healthy Food America, odrasli koji redovno konzumiraju jedno do dva slatka pića dnevno, imaju 30% više bolesti zuba od odraslih koji ne konzumiraju slatka pića. Osim toga, Healthy Food America, takođe izvještava da su djeca koja redovno piju gazirana pića punjena šećerom, podložna skoro dvostruko većem riziku od karijesa u odnosu na djecu, koja ne piju sokove. Tokom mjeseca bez šećera, zamijeni pića bogata šećerom zdravijim alternativama, kao što su aromatizirana seltzer voda ili čaj bez šećera s limunom.
Manje depresije i anksioznosti
Odbacivanje dodanog šećera na mjesec dana, ne samo da ima pozitivne efekte na naše tijelo, već i na naše umove. Na primjer, prema studiji, veći unos šećera u ishrani, povezan je s većim rizikom od depresije. U zasebnoj studiji iz 2019. godine, takođe je otkriveno da ishrana bogata šećerom može uzrokovati neurobiološke promjene funkcije mozga, izmijenjena emocionalna stanja i anksioznost.
Snižen rizik od dijabetesa
Prema nedavnoj studiji, koju je uradio UC San Francisco, istraživači su otkrili da je “povećan šećer u snabdijevanju hranom stanovništva povezan s višim stopama dijabetesa tipa 2, nezavisno od stope gojaznosti”. Rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, koji je najrašireniji oblik dijabetesa, smanjiće se ako isključiš šećer na trideset dana.
Bolja koža
Nedavna studija u Francuskoj, posmatrala je preko 24.000 odraslih osoba, kako bi se utvrdilo da li prehrambene navike imaju ikakvog uticaja na to, da li će se kod pojedinca pojaviti akne ili ne. Istraživači su otkrili da je ishrana puna šećera, masti i životinjskih proizvoda zaista povezana sa porastom akni kod odraslih.
Izvor: eatthis.com