Trenutno čitaš
Losos sa povrćem u teriyaki sosu

Losos sa povrćem u teriyaki sosu

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Vrijeme je za ukusan i zdrav obrok bogat vitaminima i mineralima. Spoj lososa i raznog povrća je prava kombinacija zdravih namirnica, koje su nam potrebne svakog dana. Osim što je u pitanju zdrav obrok, brzo se i priprema, pa je odlično rješenje kada si u stisci s vremenom. 

losos sa povrćem
Foto: The Spruce / Leah Maroney

Povrće u ovom jelu možeš prilagoditi svom ukusu. Probaj sve što izgleda dobro u trgovini; grašak, šargarepa, paprika, brokula, boranija, prokelj, pa čak i ananas, sve bi moglo odlično funkcionisati.

Sastojci:
  • 2 fileta lososa
  • 2 šolje brokule
  • 450g zelenog pasulja
  • 1 crvena paprika srednje veličine (nasječena)
  • 1 žuta paprika srednje veličine (nasječena)
  • 2 velike mrkve
  • 1/3 šolje soja sosa
  • 1/2 smeđeg šećera
  • 1 čajna kašičica bijelog luka u prahu
  • 2 kašike bijelog sirćeta
  • 1/2 kašičice mljevenog đumbira
  • 1 supena kašika gustina
  • 2 čajne kašičice susama (za dekoraciju)
Priprema:

Povrće i ribu stavi na podmazan pleh. Zagrij rernu na 220 stepeni. U maloj posudi umuti sve ostale sastojke: soja sos, šećer, bijeli luk u prahu, sirće, đumbir i gustin.

Pročitaj
camembert sir

Polovinom umaka prelij losos i povrće. Koristi četkicu da premažeš losos. Peci losos u zagrijanoj rerni 15 do 20 minuta. Dok se peče, dodaj ostatak sosa u šerpu i kuhaj na srednjoj vatri i često muti dok se ne zgusne, oko 3 minute. Izvadi pleh iz rerne i prelij ostatkom sosa preko lososa i povrća. Ukrasi susamom i uživaj u jelu.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum