Jednostavna za pripremu, ali veoma ukusna pasta koja ima svilenkasti, lagani sos začinjen svježim tonovima bibera, rukole i limuna. Panko preliv daje hrskav, orašasti sloj ovoj laganoj vegeterijanskoj večeri.
Sastojci:
- 250 grama špageta od integralne ili smeđe riže
- 2 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- ½ šolje panko prezli od cijelog zrna
- 2 kašike nasjeckanog svježeg peršuna
- 7 kašika narendanog parmezana
- 1 ½ kašičice naribane limunove korice
- 2 kašike limunovog soka
- 4 velika čena bijelog luka, oguljena i zgnječena
- 3 kašike neslanog putera
- ½ kašičice soli
- ½ kašičice mljevene paprike
- 3 šolje rukole
Uputstvo za pripremu:
Korak 1
Skuhaj tjesteninu u velikom loncu prema uputstvu na pakovanju. Ocijedi, ostavi 1 šolju vode za kuhanje, a isperi tjesteninu u toploj vodi. Ostavi na stranu da se hladi.
Korak 2
Osuši lonac, a potom dodaj 1 kašiku ulja i zagrij na srednje jakoj vatri. Dodaj panko i kuhaj miješajući dok ne porumeni i ne postane hrskav (oko 2 minute). Prebaci u manju činiju i ostavi da se ohladi oko 10 minuta, pa dodaj peršun, 2 kašike parmezana i 1 kašičicu limunove korice, te miješaj dok se smjesa ne sjedini. Ostavi to na stranu.
Korak 3
Dodaj preostalu 1 kašiku ulja u lonac i zagrij na srednje jakoj vatri. Izdinstaj bijeli luk dok ne postane aromatičan i ne počne da dobija zlatno-smeđu boju. Zatim dodaj limunov sok i rezervisanu 1 šolju vode za kuhanje; pojačaj vatru na srednje jaku i dovedi smjesu do ključanja pa pusti da ključa oko 3 minute. Rupičastom kašikom izvadi i baci bijeli luk, dodaj puter, so, biber, preostalih 5 kašika parmezana i 1/2 kašičice limunove korice; kuhaj i dalje miješajući, dok se puter ne otopi, a smjesa malo zgusne. Dodaj tjesteninu i miješajte dok se ne zagrije. Na kraju dodaj rukolu i miješaj dok ne uvene. Prelijte tostiranom smjesom za panko i uživajte u ukusu.
Izvor: eatingwel.com