Trenutno čitaš
6 trikova da unaprijediš prehrambene navike!

6 trikova da unaprijediš prehrambene navike!

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Pravo vrijeme da resetuješ svoj odnos sa hranom i da unaprijediš svoje zdravlje! Prehrambene navike se mogu mijenjati i nije sve tako teško kako se čini!

Psihologinja za hranu, profesorica zdravstvene psihologije i autorka knjige “The Psychology of Dieting” Jane Ogden napominje, da je u posljednje tri godine zbog pandemije u svijetu, odnos sa hranom postao mnogo drugačiji nego ranije.

Pexels

“Na neki način hrana je preuzela još važniju ulogu u životima ljudi, jer pokušavamo upravljati svojim emocijama, zdravljem i brinuti se o sebi usred pandemije”, kaže Jane Ogden.

„Hrana je uvijek dio emocionalne regulacije, ali budući da smo zbog pandemije bili ograničeni na toliko različitih načina, hrana je još više postala važnija! Posao ovog januara 2022. godine je da vas potakne da preispitate svoje prehrambene navike. Ova bi nova godina mogla biti trenutak da “ponovo postavite ulogu koju hrana igra u vašem životu”, poručuje Jane Ogden.

Evo nekoliko ključnih savjeta, kako da izgradiš dobar odnos sa hranom, jer je to neophodno za vaše fizičko I psihičko zdravlje!

Nemoj držati dijetu, već promijeni svoje navike!

Nutricionista Sam Rice, kolumnista Telegrapha i autor knjige “The Midlife Method”, preporučuje osmišljavanje niza prehrambenih strategija prilagođenih svakom posebno. “Dakle, ako se radi o grickanju, možeš sebi reći: neću potpuno prestati grickati, ali ću se fokusirati na samo dva međuobroka dnevno, kada znam da mi je energija najniža i da ću imati nutritivno zdrave užine u vidu grickanja orašastih plodova, voća, itd”.

“Možeš relativno lako napraviti promjene unutar svog životnog stila. Umjesto da kažeš da ćeš ići na keto dijetu, možeš sebi reći da je u redu zapravo se fokusirati na stvarno dobar i zdrav doručak i izbacivanje grickalica”, kaže nutricionista Sam Rice.

Pexels

Planiraj svoje obroke

Hrana koja je planirana obično je zdravija od hrane, koja se uzima bez puno promišljanja, kaže psihologinja za hranu Jane Ogden. “Radi se o planiranju i organizovanju onoga što ćeš jesti tokom dana, umjesto da se oslanjaš na sebe da ćeš spontano donositi loše odluke. Ugraditi te bolje rutine u dnevnu rutinu, otkloniti iskušenje poput grickanja peciva iz pekare ili naručivanja brze hrane”, kaže ona.

“Jedan od razloga zašto jedemo je taj, što je hrana uvijek tu. Uklanjanje tih iskušenja, ne kupovati hranu koja ti ne treba i koja nije zdrava za tebe. To je najjednostavniji način da izbjegneš ulazak u “krug poricanja i uživanja”, koji ostavlja osjećaj krivnje svaki put, kada posegneš za čokoladom ili čipsom”, kaže Jane Ogden.

“Kad obavljaš svoju sedmičnu nabavku hrane, samo razmisli, koje su to zdrave namirnice koje stvarno rado jedeš? Pokušaj i fokusiraj se na tu hranu nekoliko sedmica. Potraži neke recepte koji uključuju zdravu hranu”, kaže Jane Ogden.

Doručak mora da bude zdrav i kvalitetan

Vraćanje doručka na pravi put mogao bi, kažu stručnjaci, biti od pomoći i za dobar ostatka dana. Nutricionista Sam Rice savjetuje, da se ne brineš previše o tome kada jedeš svoj prvi obrok u danu. “Bilo da je u 6 ujutro ili u 10 ujutro, pokušaj se fokusirati na to, da u taj prvi obrok ubaciš što više hranjivih namirnica”, kaže Sam Rice, koja preporučuje zobenu kašu ili omlet.

Izbaci sokove odnosno sve kalorične napitke

Sam Rice nutricionista preporučuje identifikovati male stvari, koje bismo lako mogli izbaciti iz svoje svakodnevne rutine, a slatka i kalorična pića su najčešći krivci za višak kalorija.

Pročitaj
kikiriki puter

“Kada biste rekli sebi da ćete piti vode, čaja i kafe s malo mlijeka, ostvarili biste prilično velike uspjehe”, kaže Sam Rice, koji sugeriše da je korisno riješiti se napitaka poput alkohola ili visokokaloričnih bezalkoholnih pića, poput sokova koji su puni šećera i kalorija.

Pexels

Piši dnevnik svoje ishrane

Zapisivanje svega što jedeš, može biti od pomoći da si nastaviš postavljati ta pitanja, kaže nutricionistkinja Jane Clarke.

“Postavite si pitanje, prije nego što nešto stavite u usta, hoće li me ovo zaista nahraniti? Želim li to stvarno? Treba li mi to stvarno? To je ono malo pitanje, koje samo postavlja barijeru između nepotrebnog jela hrane praznih kalorija odnosno nečega što nije nutritivno vrijedno, a vaše tijelo zapravo treba gorivo.

“Ako nekome kažete ‘vodite dnevnik hrane’, on misli: ‘O bože, to će me natjerati da se osjećam krivim’ – nije, tu je da vam pomogne da vidite obrasce u koje najčešće padate i da vam pruži priliku da promijenite ta ponašanja”, kaže Jane Clarke.

Nemoj grickati dok gledaš TV

Jednostavno, ali efikasno rješenje je da ne grickaš ništa dok gledaš TV, ako baš moraš da grickaš, neka to bude voće, povrće ili orašasti plodovi.”Dakle, stavite fini pladanj svježeg voća, ako baš i ne uživate u njemu toliko, ali znate da ste jedan od onih ljudi koji uvijek moraju nešto jesti dok gledate TV, kaže Jane Clarke.

Izvor: nzherald.co.nz

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum