Jesenje dane upotpuni sa omiljenim palačinkama! Aromatičan jesenji desert će biti sjajno iznenađenje za ukućane! Mekane i ukusne palačinke od bundeve odlično se slažu s karamelizovanim zobenim pahuljicama i svježim voćem! Ovo jelo se veoma brzo priprema. Uživaj u ovom ukusnom desertu!
Od sastojaka ti je potrebno:
- Smjesa za palačinke,
- 2 jajeta,
- 5 kašika smeđeg šećera,
- 1 vanilin šećer,
- naribana korica 1/2 limuna,
- 1/2 kašičice ruma,
- 1/2 kašičice cimeta,
- 200 g pirea od bundeve,
- 350 ml sojinog mlijeka,
- 100 g raženog brašna,
- 1/2 praška za pecivo,
- 2 kašike javorovog sirupa,
- 2 šake orasa,
- Miks svježeg voća.
Priprema je brza i jednostavna:
Prvo pripremi pire od bundeve. Komad butternut tikve (ili neke druge) oguli, nareži na kockice, a zatim kuhaj u void, dok ne omekša. Ocijedi, ohladi pa izmiksaj u blenderu da dobiješ fini pire. Jaja razmuti sa smeđim šećerom, vanilin šećerom, rumom, cimetom te limunovom koricom. Dodaj sojino mlijeko i pire od bundeve, a zatim sve lijepo izmiješaj. Na kraju dodaj raženo brašno i prašak za pecivo.
Smijesu još kratko promiješaj tako da ukloniš sve grudvice. Na tavu za palačinke stavi malo ulja i dobro ga zagrij. Peci jednu po jednu palačinku. Palačinke peci na laganoj vatri, otprilike minutu sa svake strane tako da sredina ne ostane sirova. U drugoj tavi preprži na malo ulja usitnjene orase, a zatim ih pomiješaj sa svježim komadićima voća. Palačinke prelij sa malo javorovog sirupa, a zatim dekoriši orasima i komadićima voća.
Uživaj u ovom ukusnom jesenjem desertu!