Dolaskom jeseni i prvih hladnijih dana, vraća nam se želja za toplim, poznatim okusima iz djetinjstva. Jedan od omiljenih klasika je kesten pire – bogat, kremast desert s mekanim slojem šlaga koji uvijek izaziva nostalgiju.
Sada je savršeno vrijeme da iskoristiš sezonske kestene i pripremiš domaću verziju kesten pirea.
Sastojci (za 4–6 porcija):
- 500 g svježih kestena
- 100 g šećera
- 200 ml mlijeka
- 50 g maslaca
- 1 kašika ruma ili rum arome
- 1 paketić vanilin šećera (oko 8 g)
- 200 ml vrhnja za šlag
Priprema kesten pirea:
Kuhanje kestena: Kestene zareži i stavite da se skuhaju dok ne omekšaju. Dok su još topli, ogulite im tanku kožicu – tako će pire biti glatkiji.
Priprema baze: U manjem loncu zagrij mlijeko sa šećerom i vanilin šećerom. Dodaj kuhane kestene i kratko kuhaj dok se svi sastojci ne sjedine.
Pasiranje: Smjesu prebacite u blender ili je dobro pasiraj dok ne dobiješ glatki, svilenkasti pire.
Dodavanje maslaca i ruma: U pire dodaj maslac i rum, pa dobro izmiješaj da dobije sjajnu i kremastu teksturu.
Hlađenje i posluživanje: Ostavi pire da se ohladi, a potom ga rasporedi u čašice. Preko svake porcije stavi umućeni šlaga.
Posluži ohlađeno i uživaj!






