Trenutno čitaš
Kremasti kesten pire za koji ti treba samo nekoliko sastojka i manje od pola sata pripreme

Kremasti kesten pire za koji ti treba samo nekoliko sastojka i manje od pola sata pripreme

kesten pire jesen

Dolaskom jeseni i prvih hladnijih dana, vraća nam se želja za toplim, poznatim okusima iz djetinjstva. Jedan od omiljenih klasika je kesten pire – bogat, kremast desert s mekanim slojem šlaga koji uvijek izaziva nostalgiju.

Sada je savršeno vrijeme da iskoristiš sezonske kestene i pripremiš domaću verziju kesten pirea.

Sastojci (za 4–6 porcija):

  • 500 g svježih kestena
  • 100 g šećera
  • 200 ml mlijeka
  • 50 g maslaca
  • 1 kašika ruma ili rum arome
  • 1 paketić vanilin šećera (oko 8 g)
  • 200 ml vrhnja za šlag

Priprema kesten pirea:

Kuhanje kestena: Kestene zareži i stavite da se skuhaju dok ne omekšaju. Dok su još topli, ogulite im tanku kožicu – tako će pire biti glatkiji.

Priprema baze: U manjem loncu zagrij mlijeko sa šećerom i vanilin šećerom. Dodaj kuhane kestene i kratko kuhaj dok se svi sastojci ne sjedine.

Pasiranje: Smjesu prebacite u blender ili je dobro pasiraj dok ne dobiješ glatki, svilenkasti pire.

Pročitaj
tzatziki krompir salata

Dodavanje maslaca i ruma: U pire dodaj maslac i rum, pa dobro izmiješaj da dobije sjajnu i kremastu teksturu.

Hlađenje i posluživanje: Ostavi pire da se ohladi, a potom ga rasporedi u čašice. Preko svake porcije stavi umućeni šlaga.

Posluži ohlađeno i uživaj!

Prati nas

   

© 2025 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum