Ako tražiš jednostavan, ali ukusan desert koji se sprema za manje od 15 minuta i ne zahtijeva pećnicu, onda će ti ove čokoladne pločice od kikiriki putera biti pravo otkriće. Kombinacija hrskavog keksa, kremastog putera od kikirikija i bogatog sloja čokolade daje savršen balans slatkog i slanog i to uz dozu proteina koja će ti prijati kad god ti zatreba mala energetska bomba.
Zašto ćeš ih obožavati?
Sve što ti treba su četiri osnovna sastojka, a rezultat je desert koji izgleda i miriše kao da si provela sate u kuhinji. Kikiriki puter je glavni junak ovog recepta, jer ne samo da daje kremastu teksturu i puni ukus, već je i ozbiljan izvor proteina. U jednoj šolji nalazi se oko 65 g proteina, pa kada u recept ubaciš 1 ½ šolju, dobiješ gotovo 100 g proteina u cijeloj tepsiji. Ako ih isječeš na 20 kockica, svaka donosi oko 5 g proteina – taman da zadovoljno gricneš bez grižnje savjesti.
Sastojci
- 2 šolje mljevenog keksa
- 2 šolje šećera u prahu
- 1 šolja otopljenog putera
- 1 ¼ šolja kremastog kikiriki putera
- 1 ½ šolja mliječne čokolade
Priprema
U većoj posudi pomiješaj mljeveni keks, šećer u prahu, otopljeni puter i šolju kikiriki putera. Miješaj dok se sastojci ne sjedine u glatku smjesu. Smjesu prebaci u tepsiju obloženu papirom za pečenje (otprilike 23×23 cm) i dobro pritisni da dobiješ ravnu podlogu.
U posudi opomiješaj preostalih ¼ šolje kikiriki putera i čokoladu. Zagrijavaj u intervalima od 30 sekundi, miješajući svaki put, dok se ne dobije glatka smjesa. Prelij otopljenu čokoladu preko podloge i poravnaj kašikom.
Tepsiju stavi u frižider na najmanje 1 sat ili preko noći. Izvadi, pusti da odstoji 30 minuta na sobnoj temperaturi i zatim isijeci na kockice.
Mala tajna: Ako želiš da pločice budu još zanimljivije, možeš dodati sjeckane orahe ili posuti morsku so po vrhu.
Ove čokoladne pločice s kikiriki puterom su idealne kada ti se jede nešto slatko, a nemaš volje za komplikovano pečenje. Brze su, jednostavne i pune proteina – ukratko, recept koji vrijedi zapisati i uvijek imati pri ruci.