Trenutno čitaš
6 čajeva za smirenje i bolje raspoloženje

6 čajeva za smirenje i bolje raspoloženje

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

U trenucima visokog stresa, vraćanje na male stvari može napraviti veliki napredak. Nauka pokazuje da mini-zdravstvene intervencije – poput rada na disanju, meditacije i odlaska u kratku šetnju – mogu značajno podići naše raspoloženje i pomoći u smanjenju regulacije našeg nervnog sistema. Ako je šolja čaja koji grije jedan od načina da se opustiš, određene vrste mogu pomoći u smirivanju nerava više od drugih.

čajevi za smirenje
Foto: freepik.com

Čaj je odlična opcija kada želiš da smiriš svoje živce ili podigneš raspoloženje, posebno tokom dugih mračnih i hladnih mjeseci. Vruća šoljica bilo čega može da nas opusti, a mnoge vrste čaja se prave od mješavina začina i bilja za koje se zna da poboljšavaju ljudsko zdravlje.

Ovdje donosimo 6 najboljih čajeva za mentalno zdravlje, bilo da ti treba opuštanje ili povećanje energije.

Zeleni čaj

Ako ti je potreban nalet energije i neki antioksidansi koji podržavaju imunitet, zeleni čaj ili matcha su najbolji izbor. I matcha i zeleni čaj potiču iz biljke Camellia Sinensis, ali matcha je mnogo koncentrisanija (i sadrži više kofeina). Zeleni čaj je odličan za podizanje raspoloženja jer je prepun antioksidanata pored blagog povećanja količine kofeina.

Zeleni čaj je takođe izvrstan izvor aminokiseline l-teanin, koja ima veliku količinu istraživanja koja podržavaju njene sposobnosti podizanja raspoloženja. “L-teanin je aminokiselina koja je povezana s mnogim korisnim psihotropnim efektima, prije svega smanjenjem anksioznosti i stresa”, rekao je psihijatar Daniel Amen za Well+Good. Sve veći broj istraživanja sugeriše da l-teanin pomaže u podsticanju zdravog raspoloženja.

L-teanin takođe pojačava neurotransmiter koji pomaže u regulaciji podražljivosti mozga i smiruje preopterećenje u mozgu. Ovo, kaže on, dovodi do osjećaja smirenosti. “Pored toga, nalazi u časopisu Nutrients pokazuju da antistresna svojstva l-teanina mogu biti u prigušivanju hormona stresa kortizola“, rekao je dr. Amen.

čajevi za smirenje
Foto: freepik.com
Čaj od kamilice

Klasični relaksator, čaj od kamilice, ima cvjetni, jednostavan okus koji je blaženstvo na prvi gutljaj. Čaj od kamilice je odličan za opuštanje, dublji san i poboljšanje probave. Kamilica je takođe “pileća supa među čajevima”, jer može pomoći našem imunološkom sistemu.

“U tradicionalnoj kineskoj medicini i ajurvedi, kamilica je uglavnom poznata po svojim divnim efektima opuštanja”, rekla je za Well+Good travarka i osnivačica Urban Remedyja Neka Pasquale. “Kamilica se uglavnom koristi za pomicanje qi-ja i liječenje stagnacije, ili zaglavljene energije. Koristi se za podršku plućima (prehlada i gripa), srcu (nervni poremećaji) i želucu (probava). U Ayurvedi, kamilica se koristi za gasove, nadimanje, bolne menstruacije, nesanicu i za smirivanje nervnog sistema.”

Valerijana

Dok nas miris može zbuniti, korijen valerijane može smanjiti anksioznost, poboljšati kvalitet sna i smanjiti simptome OKP-a. Ako ti korijen valerijane nije baš po ukusu, pokušaj dodati malo šećera, meda ili mlijeka.

Čaj od đumbira

Čaj od đumbira podiže naše raspoloženje poboljšavajući cirkulaciju. Bolja cirkulacija znači da više vitamina i minerala stiže do više odredišta u tijelu što dovodi do podizanja raspoloženja. Đumbir se takođe bori protiv mučnine i ima protuupalno djelovanje.

Pročitaj
prednosti plivanja u moru

čajevi za smirenje
Foto: freepik.com

Istraživanja su pokazala da je đumbir efikasan u smanjenju upale, otoka i bola, zahvaljujući spoju zvanom gingerol. Gingerol je bioaktivno jedinjenje u đumbiru koje ima moćne antiinflamatorne i antioksidativne efekte. Ako ti je okus čaja od đumbira malo težak, pokušaj zasladiti napitak medom ili agavom kako bi se ublažio njegov bogat, moćan okus.

Čaj od meda i lavande

Miris lavande dočarava sanjarenja o Italiji, popodnevna drijemanja i divovske šešire za sunce. Medeni čaj od lavande je opuštajući onoliko koliko to može biti jedan napitak. Čaj od medene lavande umiruje, odličnog je ukusa i fantastičan je sa stanovišta aromatičnosti i probave kada je u pitanju poboljšanje opuštanja.

Čaj od limunske trave

Pokazano je da snažan, živahan i svjež miris čaja od limunske trave poboljšava raspoloženje samo udisanjem. Naravno može se popiti i čaj. Iako je potrebno više istraživanja o zdravstvenim efektima čaja od limunske trave, on se koristi za smirivanje stomaka hiljadama godina.

Izvor: wellandgood.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum