Postoje deserti koji izgledaju jednako dobro koliko i prijaju nepcu, a upravo takva je kremasta torta od mascarponea i smokava. Lagana, osvježavajuća, a opet dovoljno bogata da se uklopi u svaku posebnu priliku. Spoj svilenkaste kreme i sočnih smokava stvara savršen balans između jednostavnosti i luksuza.
Potrebni sastojci
Za podlogu:
- 250 g integralnih ili digestive keksa
- 120 g otopljenog maslaca
Za kremu:
- 500 g mascarponea
- 250 ml slatkog vrhnja (za šlag)
- 3 kašike meda ili šećera u prahu (po ukusu)
- 1 kašičica ekstrakta vanilije
- 1 kašika limunovog soka
Za dekoraciju:
- 6–8 svježih smokava
- med za preliv
- svježi timijan ili listići mente (po želji)
- prstohvat krupne soli
Priprema podloge
Keks samelji u blenderu ili ih stavi u vrećicu i usitni valjkom. Pomiješaj ih s otopljenim maslacem dok ne dobiješ smjesu nalik vlažnom pijesku. Dobro je utisni u kalup za tortu (promjera oko 22 cm) obložen papirom za pečenje. Ostavi u frižideru barem 20 minuta.
Priprema kreme
U velikoj zdjeli sjedini mascarpone, slatko vrhnje, med (ili šećer), vaniliju i limunov sok. Miksaj dok ne dobiješ glatku, čvrstu kremu.
Finalni slojevi
Na ohlađenu podlogu rasporedi kremu i poravnaj površinu. Tortu vrati u frižider na nekoliko sati, najbolje preko noći, kako bi se lijepo stegnula.
Prije posluživanja, smokve prereži na pola ili četvrtine i složi ih na vrh torte. Prelij medom, ukrasi listićima mente ili grančicom timijana i dodaj prstohvat krupne soli za neodoljiv kontrast.