Ako si u potrazi za savršenim desertom koji kombinuje sve ono što volimo tokom toplih dana – kremastu teksturu, osvježavajuće voće i omiljeni keks iz djetinjstva – onda je ovaj recept baš za tebe.
Semifreddo sa plazmom, malinama i bijelom čokoladom prošlog ljeta, a slutimo da će biti i svakog idućeg, bio je apsolutni hit na Instagramu, a mi smo ga pronašli na profilu @slatki_biseri i odlučili da ga podijelimo s tobom.
Sastojci:
- 4 žumanca
- 4 kašike šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 200 g bijele čokolade
- 150 g plazma keksa
- 200 g malina (svježih ili zaleđenih. Ako koristiš smrznute prokuvaj ih sa 2 kašike šećera 15 – 20 min na najnižoj temperaturi-kao za džem)
- 500 ml biljne slatke pavlake
Priprema:
Žumanca umutiti sa šećerom i vanilom pa skuhati kratko na pari (samo dok se žumanca dobro ugriju, pazi da se ne prekuhaju). U vreo fil dodati bijelu čokoladu, promiješati ga da se čokolada istopi, pa ga ostaviti da se ohladi. U hladan fil dodati umućenu slatku pavlaku i podijeliti ga na dva dijela. Plazmu izmrviti oklagijom tako da ostanu krupniji komadi, a 4 kašike odvojiti. Ostatak plazme dodati u jednu polovinu fila.
Kalup 10×25 obložiti providnom folijom, sipati 2 kašike izmrvljene plazme, žuti fil, maline, fil sa plazmom. Odozgo posuti sa 2 kašike mrvljene plazme. Ostaviti 2-3 sata u zamrzivaču da se stegne, pa prevrnuti na tanjir. Služiti odmah, a ostatak čuvati u zamrzivaču ili frižideru po želji.