Ako tražiš zdrav, brz i luksuzan desert koji izgleda kao da je poslužen u nekom ekskluzivnom kafiću u Dubaiju, onda su ove punjene čokoladne datule za tebe!
Hrskavi kadaif, bogati puter od pistacija i gorko-slatka čokolada stvaraju nevjerovatan spoj okusa koji ne samo da je nevjerovatno ukusan, već je i potpuno bez dodatog šećera.
Osim što su datule same po sebi prirodni izvor energije, u ovoj verziji postaju prava poslastica kojoj je teško odoljeti. Idealne su kao brzi snack, desert nakon večere ili čak kao poklon upakovan u elegantnu kutiju.
Šta ti treba?
Samo 4 sastojka i eventualno malo dodatne dekoracije za finalni touch.
Sastojci:
- 1 šolja kadafija
- 3 do 4 kašike čistog, sirovog pistacijinog putera
- Medjool datule, bez košpica
- 100% nezaslađena čokolada
- Dodatni topping: zdrobljene pistacije za hrskav finiš
Priprema:
Tostiraj kadaif. U zagrijanoj tavi lagano proprži kadaif dok ne poprimi zlatno-smeđu boju. Pazi da ga ne zapečeš previše jer može brzo da zagori!
Napuni datule. Kadaif prebaci u zdjelu i pomiješaj ga s puterom od pistacija dok ne dobiješ kompaktnu smjesu. Ovom mješavinom puni datule i nježno ih zatvori. Ubaci ih u frižider da se malo stegnu.
Obloži čokoladom. U međuvremenu, otopi 100% tamnu čokoladu na pari ili u mikrovalnoj. Izvadi datule iz frižidera i umoči svaku dva puta u čokoladu, kako bi dobile bogat sloj.
Finalni detalji. Prije nego što se drugi sloj čokolade potpuno stegne, pospi datuče s malo zdrobljenih pistacija za dodatnu teksturu i vizuelni efekat.
Uživaj! Stavi ih u frižider da se stegnu i čuvaj ih do posluživanja.
Zašto ćeš ih obožavati?
- Bez dodatog šećera – Prirodno slatko, a opet zdravo!
- Savršena tekstura – Hrskavi kadaif, kremasti pistacijin puter i bogata čokolada.
- Brza priprema – Gotovo za manje od 30 minuta!
- Dubai vibes – Luksuzan, orijentalni okus u svakom zalogaju.
Ove punjene datule su dokaz da i najjednostavniji sastojci mogu stvoriti desert koji izgleda i ima okus kao iz vrhunskog restorana. Pravi su primjer spoja tradicije i modernog hedonizma.
Hoćeš probati?