Osim što je izuzetno lijep na stolu i savršen za trpezu kada ti treba dekorativna hrana, ovaj rolat je prava eksplozija ukusa, a i priprema je jednostavna.
Bez jaja, mlijeka i sličnih sastojaka, idealan je za sve one koji prate laganiji režim ishrane, a opet žele da uživaju u ukusnim i bogatim zalogajima.
@cookingrecepti Osim što su izuzetno lepi na stolu, posni rolati se lako prave i veoma su lagani (nema jaja, mleka i sl.). Brzo se pripremaju, što ih čini savršenim izborom za svečane trpeze, kada je vreme najdragocenije. Sastojci za koru: 150 g brasna 1/2 kašičice soli 1 kašičica praska za pecivo 200 g obarenog, iseckanog, spanaća 200 ml kisele vode 2 kašike ulja Sastojci za fil: 200 g tunjevine 100 g posnog majoneza Priprema: Skuvajte spanac i ostavite da se ohladi. Uključite rernu da se greje na 200 C. U veću činiju sipajte brašno, dodajte so i prašak za pecivo, pa promešajte. Dodajte spanać, kiselu vodu i ulje. Smesu dobro promešajte pa izlijte u veći pleh od rerne, obložen sa papirom za pečenje. Ravnomerno rasporedite smesu i stavite da se peče 10-15minuta. Kora je tanka, pa je brzo gotovo. Pecenu koru zajedno sa papirom uvijte u rolat i umotajte u vlažnu krpu. Ostavite da se hladi, a za to vreme pripremite fil. Tunjevinu ocedite od ulja, pa je sjedinite sa posnim majonezom. Odmotajte koru, lagano je odvojite od papira i namažite fil, pazeći da ne idete do ivice, kako fil ne bi curio. Ponovo urolajte koru sa filom i stavite u frižider bar na tri sata, da se sastojci lepo povežu. Ohlađen rolat isecite na kolutove i poslužite. Prijatno🤗! #posnirolat rolatsaspanaće’ #posno #brzo #lako #ukisno #rolat #slano #dorucak #predjelo #larisa #foodblog #reel #reels#spinach
Sastojci za koru:
- 150 g brašna
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašičica praška za pecivo
- 200 g obarenog, isjeckanog špinata
- 200 ml kisele vode
- 2 kašike ulja
Sastojci za fil:
- 200 g tunjevine
- 100 g posne majoneze
Priprema:
Kora:
Počni sa kuhanjem špinata i ostavi ga da se ohladi. U međuvremenu, uključi rernu da se grije na 200°C. U veću činiju sipaj brašno, dodaj so i prašak za pecivo, pa dobro promiješaj. Zatim, dodaj ohladjeni špinat, kiselu vodu i ulje. Dobro promiješaj smjesu i izlij je u pleh obložen papirom za pečenje. Ravnomjerno rasporedi smjesu i stavi da se peče 10-15 minuta, dok ne postane lagano zlatno. Kora je tanka i brzo se peče.
Formiranje rolata:
Pečenu koru, zajedno sa papirom, pažljivo urolaj i umotaj u vlažnu krpu. Ostavi da se hladi.
Fil:
Za to vrijeme, pripremi fil – tunjevinu dobro ocijedi od ulja i sjedini sa posnom majonezom. Dobro promiješaj dok ne dobiješ glatku smjesu.
Finalni koraci:
Ohlađenu koru pažljivo odvoji od papira i premaži pripremljenim filom, pazeći da ne ideš do ivica kako fil ne bi iscurio. Ponovo urolaj, stavi u frižider na najmanje tri sata, kako bi se svi sastojci lijepo povezali.
Kada se rolat ohladi, isjeci ga na kolutove i posluži.
Prijatno!