Trenutno čitaš
Harlequin: Lady Gaga otkriva svoj novi muzički haos inspirisan Jokerom i Harley Quinn

Harlequin: Lady Gaga otkriva svoj novi muzički haos inspirisan Jokerom i Harley Quinn

lady gaga Harlequin novi album muzika

Lady Gaga je spremna da nas ponovo zapanji, i to na najdrskiji mogući način. Izašao je njen novi album Harlequin, koji je opisala kao „pratnju“ filmu Joker: Folie à Deux u kojem glumi legendarni lik Harley Quinn.

Ovaj album dolazi kao svojevrsni most između njenog poslednjeg studijskog albuma Chromatica i dugo iščekivanog sedmog studijskog albuma, poznatog kao LG7, čije je objavljivanje najavljeno za februar 2025. godine.

Šta možemo očekivati od albuma Harlequin? Po onome što Lady Gaga najavljuje, ovo izdanje donosi svojevrsni muzički haos koji oscilira između žanrova poput džeza, bluza, funka i panka. Gaga je poznata po tome da eksperimentiše sa svojim muzičkim izrazom, a Harlequin je još jedan dokaz njene nevjerovatne svestranosti i kreativnog ludila koje obogaćuje svaku njenu pjesmu. „Divlji i živahni“ album, kako ga sama Lady Gaga opisuje, neće nas samo povesti na muzičko putovanje, već će i reflektovati njen lični put od meteorskog uspona do suočavanja sa zamkama slave.

Ono što dodatno intrigira fanove jeste činjenica da su naslovi pesama, kao što su „Oh, When the Saints“, „World on a String“, „If My Friends Could See Me Now“ i „That’s Life“, naizgled omaž nekim od velikih muzičkih klasika. Sve ovo ukazuje na to da Harlequin sadrži niz obrada kultnih pjesama, ali začinjenih Gaginim prepoznatljivim stilom i energijom. Uz to, obožavaoci nestrpljivo čekaju na baladu „Happy mistake“, pjesmu u kojoj Gaga introspektivno preispituje sopstveni život, svoju ulogu u svijetu slave i njenu sposobnost da balansira između stvarnog sebe i likova koje preuzima.

Inspirisana pripremom za ulogu Harley Quinn, Gaga nam kroz Harlequin pruža uvid u njene unutrašnje borbe i transformacije kroz muziku. „Igrati napetu djevojku tokom cijele karijere bio je način da se odvojim od svog pravog ja, ali sve sam to ja“, izjavila je Gaga u jednom intervjuu. Ova linija postavlja ton za  album, koji je, kako se čini, način da prihvati brutalne dijelove svog javnog života i kanališe ih u svoj kreativni proces.

Harlequin je daleko od tradicionalnog pop albuma. Uz bogatstvo instrumentalnih izbora – od neobičnih zvukova poput poklopaca konzervi i ratnih bubnjeva do eksperimenata sa vokalom – Gaga nas vodi na putovanje koje, kako sama kaže, „pomjera vintage pop u neistražene teritorije.“ Još jedno zanimljivo iznenađenje za fanove su „uskršnja jaja“ skrivena po omotima albuma, koja podsjećaju na ključne momente iz njene karijere, poput VHS kasete sa nazivom „Joanne World Tour“, kao i slika njenog dugogodišnjeg saradnika Tonyja Benetta, čija smrt 2023. godine ostavlja dubok emotivni trag na pjevačicu.

Dok svijet nestrpljivo čeka na dolazak Joker: Folie à Deux u bioskope, Lady Gaga nam kroz Harlequin pruža muzičku nadogradnju liku Harley Quinn, ali i dublji uvid u sopstveni kreativni haos i ličnost koja se često nalazi na ivici tame i svjetlosti. Ovaj album obećava da će biti divlja vožnja kroz svijet koji Gaga i Harley zajedno stvaraju, ali i most ka njenom sljedećem velikom projektu – LG7.

Kako sama Gaga kaže, „granica između mene i Harlequin je mutna“, ali je upravo to ono što nas tjera da s nestrpljenjem čekamo svaki novi korak ove ikonične umjetnice.

Preslušaj album:

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu, Facebooku i TikToku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum